Ενέργεια

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για ανάπτυξη του κλάδου μπαταριών


Πρόγραμμα ενίσχυσης του κλάδου παραγωγής μπαταριών θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ, επιδιώκοντας να καταστήσει ανταγωνιστικότερες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έναντι των κινεζικών και να προωθήσει την  παραγωγή προϊόντων φιλικότερων προς το περιβάλλον.

Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα ένα χρηματοδοτικό project  για την κατασκευή συσκευών επαναφόρτισης μπαταριών λιθίου. Στο σχέδιο θα συμμετάσχουν εταιρείες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία BMW και οι χημικές βιομηχανίες BASF και Solvay.

Η Γερμανία εξουσιοδοτήθηκε από τις Βρυξέλλες να επενδύσει έως 1,25 δισεκ. ευρώ. Ακολουθούν η Γαλλία (960 εκατομμύρια), η Ιταλία (570 εκατ.), η Πολωνία (240 εκατ.), το Βέλγιο (80 εκατ.), η Σουηδία (50 εκατ.) και η Φινλανδία (30 εκατ.).

Αυτό το "σημαντικό σχέδιο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος" (PIIEC) θα έχει 17 άμεσα συμμετέχουσες μεγάλες επιχειρήσεις  και δεκάδες μικρότερες. Ολες αυτές "θα συνεργαστούν μεταξύ τους, με περισσότερους από 70 εξωτερικούς εταίρους και με οργανισμούς έρευνας από όλη την Ευρώπη", σύμφωνα με την ανακοίνωση των Βρυξελλών.

"Η χρηματοδοτική βοήθεια θα διασφαλίσει ότι αυτό το σημαντικό σχέδιο θα προχωρήσει, χωρίς να παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού", εκτίμησε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, "οι σημαντικοί τεχνολογικοί και οικονομικοί κίνδυνοι" που συνοδεύουν αυτό το τεράστιο σχέδιο δικαιολογούν τη χορήγηση δημόσιας βοήθειας τόσο μεγάλου ύψους.

Όμως "σημαντικό μέρος των επιπλέον κερδών που θα πραγματοποιηθούν από τους συμμετέχοντες θα διαμοιραστεί στους φορολογουμένους μέσω ενός μηχανισμού ανάκτησης", αναφέρει. Αυτό σημαίνει πως αν τα σχέδια οδηγήσουν σε μεγαλύτερα  έσοδα από τις προβλέψεις, οι επιχειρήσεις θα επιστρέψουν στα αντίστοιχα κράτη μέλη ένα μέρος των χρημάτων που έλαβαν από τους φορολογουμένους.

Η ζήτηση για μπαταρίες θα αυξηθεί πολύ γρήγορα τα επόμενα χρόνια, προβλέπει η Κομισιόν. "Ολόκληρη η αλυσίδα αξίας του τομέα των μπαταριών μπορεί να αναπτυχθεί στο ευρωπαϊκό έδαφος επιτρέποντας έτσι τη διατήρηση μιας στέρεης βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη" ανακοίνωσε το  υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας. "Η ανάδυση του ευρωπαϊκού τομέα των μπαταριών θα συμβάλει στην υλοποίηση του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να γίνει η πρώτη ήπειρος ουδέτερη σε άνθρακα έως το 2050",επισήμανε πηγή του υπουργείου.

Οι Βρυξέλλες υπογραμμίζουν πως το σχέδιο έχει στόχο να "βελτιώσει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα" της παραγωγής, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα και την ποσότητα των απορριμμάτων, αλλά και τελειοποιώντας την καταστροφή των μπαταριών και την ανακύκλωσή τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα