Αγορές

ΧΑ: Αλλαγή σκηνικού με short covering


Μεταστροφή κλίματος και αλλαγή σκηνικού σημειώθηκε σήμερα στο χρηματιστήριο, δημιουργώντας ελπίδες ότι η αγορά θα επιστρέψει σε ανοδική τροχιά, μετά τις σημαντικές απώλειες του τελευταίου 7ημέρου. Με κινητήρια δύναμη τις τραπεζικές μετοχές εκδηλώθηκε ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση, που υπερκάλυψε τις αρχικές απώλειες και απέφερε αξιόλογα ημερήσια κέρδη.

 Στην ανατροπή αυτή συνέβαλε η προσπάθεια επιθετικών χαρτοφυλακίων να καλύψουν ανοιχτές θέσεις, ενόψει του κλεισίματος των Παραγώγων την Παρασκευή.

Η τελική εικόνα της συνεδρίασης δείχνει ότι η αγορά αποτιμά ψυχραιμότερα τη συμφωνία για το σκοπιανό, που προκάλεσε αρχικά φόβους για αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού. Αμβλύνονται επίσης οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στα μέτωπα της αξιολόγησης και της ελάφρυνσης χρέους. Καταλύτης η δήλωση-διαβεβαίωση του επικεφαλής του EuroWorking Group, Hans Vijlbrief, ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Θετικά συνέβαλαν επίσης η καλή εικόνα της αγοράς ελληνικών (άνοδος τιμών, μικρή υποχώρηση των αποδόσεων) και το λίαν ικανοποιητικό αποτέλεσμα της σημερινής δημοπρασίας ετήσιων ομολόγων, όπου το επιτόκιο (απόδοση) υποχώρησε κατά 16 μονάδες βάσης, στο 1,09%.

Θετικές ενδείξεις

Οσον αφορά την περαιτέρω πορεία του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι βασική παράμετρος θα είναι η στάση των funds, που έχουν ακόμη  μεγάλες ανοιχτές θέσεις στα Παράγωγα.

Αναλυτές επισημαίνουν ως ιδιαίτερα θετική ένδειξη το γεγονός ότι ο ΓΔ επέστρεψε στην περιοχή των 767-773 μονάδων, που μπορεί να αποτελέσει βάση στήριξης και αφετηρία νέας ανοδικής κίνησης.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά -0,73%, ανέκαμψε στη συνέχεια στο +1,32% και τερμάτισε με κέρδη 0,95%, στις 769,68 μονάδες.

Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,02% στις 2.027,43 μονάδες. Κατά 0,51% ενισχύθηκε ο Mid40 των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +0,30%, γύρισε στο κόκκινο (-1,57%) και στη συνέχεια ανέκαμψε θεαματικά, φθάνοντας στο 3,62%. Τερμάτισε κοντά στο υψηλό ημέρας, με κέρδη 3,51%.

Οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη. Πειραιώς +5,2%, Εθνική +4,8%, Eurobank +4,2%, Alpha +1,9%.

Ακολούθησαν ΔΕΗ +1,7%, Βιοχάλκο και Lamda +1,5%, Σαράντης +1,3%,  ΟΤΕ +1,2%.

Διαβάστε επίσης