Χρηστικά

Χρεώνουν και την έκδοση PIN και την ανανέωση κάρτας οι τράπεζες


Σε αύξηση των χρεώσεων των προϊόντων τους και μάλιστα τη στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση των συναλλαγών μέσω καρτών, προχωρούν οι τράπεζες.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την υπέρογκη αύξηση των χρεώσεων των διατραπεζικών συναλλαγών (όπως π.χ. ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που είναι ο λογαριασμός), επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες και αυξάνοντας την κερδοφορία τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Καθημερινής" πληρώνεται πλέον και η επανέκδοση του pin και η ανανέωση της κάρτας, ενώ παράλληλα επιβαρύνονται με συνδρομές και οι πιστωτικές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η επιβάρυνση για την επανέκδοση του PIN επιβαρύνεται με χρεώσεις που ξεκινούν από 3, ενώ με προμήθεια που ξεκινά από 5 ευρώ επιβαρύνεται η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας (συνήθως συμβαίνει έπειτα από 5 χρόνια), αλλά και η ανανέωσή της ύστερα από απώλεια ή κλοπή.

Η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, μια υπηρεσία που ήταν χωρίς χρέωση στο παρελθόν, έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες και το κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 25 έως 30 ευρώ για τις απλές κάρτες MasterCard ή Visa, με μικρές διαφοροποιήσεις, ενώ για τις αναβαθμισμένες κάρτες Platinum ή Gold η συνδρομή είναι πολλαπλάσια, αφού συνοδεύεται με πρόσθετα προνόμια.

Παράλληλα χρεώνουν ακόμη και την πληρωμή των λογαριασμών, και των πιστωτικών καρτών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Alpha Bank, που χρεώνει την πληρωμή πιστωτικών καρτών μέσω του καταστήματος με 3 ευρώ τη συναλλαγή εάν η πληρωμή γίνει με χρέωση λογαριασμού και με 5 ευρώ εάν η πληρωμή γίνει με καταβολή μετρητών.

Ωστόσο και για πληρωμές ηλεκτρονικά (on line) πολλές από τις τράπεζες επιβάλλουν χρεώσεις όπως π.χ. για την πληρωμή λογαριασμού ΔΕΗ η τράπεζα Πειραιώς χρεώνει 0,5 ευρώ.

Διαβάστε επίσης