Χρηστικά

Χρέη στα Ταμεία: Μένει ανοιχτός ο δρόμος για τα funds


Όσο κατηγορηματικά ο υπουργός Εργασίας απέκλεισε πριν μια εβδομάδα την πώληση σε funds ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, άλλο τόσο ξεκάθαρα ο υφυπουργός Εργασίας χθες άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, επιβεβαιώνοντας τη διάσταση απόψεων στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου!

Ο Νότης Μηταράκης στην πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση μετά τον θόρυβο που ξέσπασε από δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο για την πώληση σε funds μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τα Ταμεία και την υπουργική διάψευση που ακολούθησε, άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα εφαρμογής του σεναρίου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ1 «για το μεγάλο θέμα των 35 δις ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ταμεία» και αφού αναφέρθηκε στη ρύθμιση των 120 δόσεων και στις  πιέσεις του ΚΕΑΟ προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – που έχουν και δεν πληρώνουν – τόνισε με νόημα ότι «πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις» για το πρόβλημα. Συμπλήρωσε, ότι υπάρχει ανάγκη να βρεθεί λύση, διευκρινίζοντας πως οι κυβερνητικές αποφάσεις θα γίνουν γνωστές επισήμως και όχι από διαρροές.

Ο Ν. Μηταράκης ερμήνευσε και την υπουργική διάψευση αναφέροντας ότι «σωστά ο κ. Βρούτσης είπε πως το Υπουργείο δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο αυτή τη στιγμή». Μόνο που ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος, ότι «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds», χωρίς να αναφέρεται στον παρόντα χρόνο!

Ο υφυπουργός Εργασίας στις δηλώσεις του είναι σαφές ότι κινείται σε άλλο μήκος κύματος από τον υπουργό του, αποφεύγοντας να κλείσει το θέμα αν και είχε την ευχέρεια. Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει τον διχασμό της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας. Με τον υπουργό να απορρίπτει την πώληση ληξιπρόθεσμων χρεών σε funds, υπολογίζοντας τόσο το πολιτικό κόστος της, όσο και τους νομικούς φραγμούς για μια τέτοια πρωτοφανή κίνηση και τον υφυπουργό να την προωθεί.  

Υπενθυμίζεται, ότι ανώνυμος αξιωματούχος (φωτογραφιζόταν ο Ν. Μηταράκης) φερόταν να έχει δηλώσει στο Reuters: «Υπάρχει η στρατηγική για την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών που το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει τα προηγούμενα χρόνια».

Όπως σημείωνε το δημοσίευμα, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, ηγείται του εν λόγω πλάνου και θέτει ως στόχο την πώληση ενός πρώτου πακέτου 12 δισ. ευρώ από συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 35 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στα βιβλία των ασφαλιστικών ταμείων.

ΚΥΡ

Διαβάστε επίσης