Χρηστικά

Χρέη προς τον ΕΦΚΑ: Νέα ρύθμιση διπλασιάζει τις δόσεις


Στη δεκαετία παραγράφονται οφειλές – Ποιους αφορά η ρύθμιση

Διπλασιασμό των δόσεων, από 12 σε 24, για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, εντός των επόμενων ημερών. Επί της ουσίας η πάγια ρύθμιση για χρέη προς τον ΕΦΚΑ εναρμονίζεται με τον αριθμό δόσεων που προβλέπεται στην αντίστοιχη πάγια ρύθμιση για οφειλές προς την εφορία, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα σε μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων, να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Η δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού πλαισίου  για τα χρέη προς τα Ταμεία, το οποίο, μάλιστα, θα εναρμονίζεται μ’ αυτό της φορολογικής Διοίκησης και αφορά μεταξύ άλλων ρυθμίσεις, παραγραφές κτλ, ανακοινώθηκε προ ημερών από τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Εκτός από τον διπλασιασμό των δόσεων στην πάγια ρύθμιση για χρέη προς τον ΕΦΚΑ, με δεύτερη ρύθμιση που θα κατατεθεί,, θα θεσπίζεται ως όριο τα 10 έτη, μετά τα οποία αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, παραγράφονται.

Χάρη στη συγκεκριμένη διάταξη, θα ανοίξει ο δρόμος της συνταξιοδότησης, σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και απασχολούμενους,  που λόγω των αυξημένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ, ήταν εγκλωβισμένοι.  Δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες (κυρίως ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ) θα δουν τα χρέη τους προς το Ενιαίο Ταμείο να ελαφρύνουν έως και 50%, βάσει της απόφασης του ΣτΕ που αφορά μη βεβαιωμένες οφειλές.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν την ευκαιρία συνταξιοδότησης, χάρη στην ελάφρυνση των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ, αρκεί, βεβαίως να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Πέραν, βεβαίως της επάρκειας του πληρωμένου χρόνου ασφάλισης και των ηλικιακών κριτηρίων, η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι η εξής: το συνολικό χρέος της δεκαετίας, όπου όπως αναφέρθηκε δεν περιλαμβάνει βεβαιωμένες οφειλές και συνθέτεται από ένα μείγμα πρόσθετων τελών, επιβαρύνσεων, οφειλών από αναγνώριση πλασματικών ετών κτλ., να μην ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για τους επιχειρηματίες και τις 6.000 για τους αγρότες. 

Είναι, μάλιστα, πιθανό εντός του επόμενου διαστήματος το εν λόγω πλαίσιο παραγραφής να γίνει πιο ευνοϊκό, καθώς ήδη δρομολογείται η δεκαετία να μειωθεί σε πενταετία, από το 2027 και μετά.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα