Πολιτική

Χρ. Στυλιανίδης: Εθνική Στρατηγική για την κλιματική κρίση


Τη χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Κλιματική Κρίση και την Πολιτική Προστασία με τη συμμετοχή των πολιτών και με κεντρικό πυλώνα την πρόληψη, προανήγγειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι το στοίχημα είναι η Πολιτική Προστασία να μην είναι απλώς ένας μηχανισμός που θα επεμβαίνει μετά την καταστροφή προσθέτοντας ότι η πρόληψη αποτελεί το Α και το Ω ενός αποτελεσματικού κράτους. Όπως εξήγησε, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προληπτικών δράσεων με τη συμμετοχή του γενικού πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε μια εκστρατεία ενημερωτικών δράσεων στην οποία θα εμπλέκεται η εκπαιδευτική κοινότητα και η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς όπως ανέφερε «η πρόληψη ξεκινά από το σπίτι, από το σχολείο, από την τοπική κοινωνία». Ήδη, όπως είπε, έχει ξεκινήσει μία τέτοια δράση σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγάρων για την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή του Αλεποχωρίου. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι ως το τέλος του έτους η Aκαδημία Πολιτικής Προστασίας στα Βίλια Αττικής θα είναι έτοιμη και όλοι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σεμινάρια. «Προσβλέπουμε, δηλαδή, στη δημιουργία ενός «"φυτωρίου" εθελοντισμού», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Αναφορικά με τον σεισμό της Κρήτης είπε ότι «το παράδειγμα του σεισμού είναι απόδειξη ότι ο μηχανισμός μπορεί να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά», σημείωσε ωστόσο ότι υπήρξαν «αρρυθμίες και ελλείψεις» που όμως καλύφθηκαν άμεσα, και ότι ο μηχανισμός «χρειάζεται μια αναπροσαρμογή», γι' αυτό θα δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα σταθμοί με επαρκή αποθέματα κρίσιμου εξοπλισμού πρώτης ανάγκης.

Σχετικά με την κλιματική κρίση ο υπουργός υπογράμμισε ότι «καμιά χώρα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της» και προανήγγειλε ότι ξεκινά μια πανευρωπαϊκή περιοδεία για να συζητήσει με τους ομολόγους του, με στόχο να μετουσιωθεί το rescEU σε ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική.

Ακόμη γνωστοποίησε ότι έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός της επόμενης αντιπυρικής περιόδου καθώς όπως ανακοίνωσε «τρέχουν» ήδη διαδικασίες προμήθειας νέων μέσων έγκαιρης προειδοποίησης, όπως ραντάρ, μετεωρολογικοί σταθμοί, «έξυπνα» συστήματα εναέριας παρακολούθησης, και διαδικασίες για τα εναέρια μέσα, ενώ έκανε αναφορά στους δασοπυροσβέστες - δασοκομάντο, οι οποίοι θα είναι στη διάθεσή του μηχανισμού το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, που παραχώρησε στους δημοσιογράφους Κώστα Τομαρά και Ιωάννα Καρδάρα για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ: Κύριε Στυλιανίδη, ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από την ανάληψη των καθηκόντων σας και το υπουργείο κλήθηκε να ανταποκριθεί σε πυρκαγιές και άλλες κρίσεις, με κορυφαία και πολύ σοβαρή, τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης. Ποια είναι η εικόνα που έχετε από τον σεισμό στην Κρήτη και από την ανταπόκριση του μηχανισμού;

Το «βάπτισμα του πυρός» στη νέα αυτή θέση που μου εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός, έγινε πράγματι υπό αντίξοες συνθήκες. O μεγάλος σεισμός στην Κρήτη αποτέλεσε ήδη ένα σπουδαίο πρώτο μάθημα. Στο πεδίο εντόπισα ποια είναι τα δυνατά μας σημεία, αλλά και πού υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Μείζων στόχος η απόκρισή μας να γίνει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη. Αυτό ισχύει για όλο το φάσμα των φυσικών καταστροφών. Η κλιματική αλλαγή μας δοκιμάζει και θα συνεχίσει να μας δοκιμάζει. Όπως και τις αντοχές των συστημάτων μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως.

Το παράδειγμα του σεισμού στην Κρήτη είναι απόδειξη ότι ο μηχανισμός μπορεί να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και ο υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, το ΕΚΑΒ, ήμαστε όλοι εκεί από την πρώτη στιγμή. Kαι για όσο διάστημα χρειαστεί, όλες μας οι δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή, στη διάθεση των κατοίκων. Άμεσα, λοιπόν, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έγιναν όλες εκείνες οι πρώτες παρεμβάσεις που ήταν απαραίτητες για την ανακούφιση των πληγέντων.

Ταυτόχρονα, πρέπει να τονιστεί η σημαντική συνδρομή του υπουργείου Υποδομών για τον έλεγχο των κτιρίων και η προσωπική συμβολή του υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη, καθώς και η πολύτιμη συνεισφορά του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου για τη σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας στην περιοχή. Είναι, δηλαδή, συλλογική η ανταπόκριση της κυβέρνησης στις ανάγκες των πληγέντων, πάντα υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του πρωθυπουργού.

Αν παρατηρήθηκαν αρρυθμίες ή ελλείψεις; Αναμφίβολα. Κι αυτό είναι το στοίχημα, να τις διορθώνουμε άμεσα και να αναπροσαρμόζουμε τον μηχανισμό μας. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Για την φιλοξενία όσων έμειναν σε σκηνές, από το πρώτο βράδυ προσφέρθηκε ζεστό φαγητό - θέλω να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό, τον κρητικό λαό που αμέσως προσέτρεξε για παροχή συνδρομής. Διαπιστώθηκαν, όμως, κάποιες μικρές ελλείψεις σε κρεβάτια. Κι αμέσως μεταφέραμε από το απόθεμά μας στην Αθήνα 300 κρεβάτια και στρώματα, τα οποία έφθασαν στο νησί την επόμενη το πρωί. Αυτό ήταν, λοιπόν, ένα μάθημα και προφανώς εδώ ο σχεδιασμός μας χρειάζεται αναπροσαρμογή. Μια πρώτη, λοιπόν, κίνηση θα είναι η δημιουργία επαρκών αποθεμάτων κρίσιμου εξοπλισμού πρώτης ανάγκης, σε επιλεγμένα σημεία σε όλη τη χώρα, ώστε η απόκρισή μας σε κάθε έκτακτη κατάσταση να είναι ακόμα πιο γρήγορη.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις