MEDSin

Χορτοφαγία: Φτάνει πίσω στον Πυθαγόρα, αλλά... θέλει προσοχή


Εδώ και πάρα πολλά χρόνια αρκετοί άνθρωποι αποφεύγουν να τρέφονται με κρέας και προτιμούν προϊόντα όπως τα λαχανικά και το ψάρι. Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι μάλιστα επιλέγουν την αυστηρή χορτοφαγία. Ποια είναι όμως τα κίνητρα; Επιθυμία να ζουν υγιεινά, ηθική αξία ή απλά μόδα; Όπως λένε οι διατροφολόγοι, το να είναι κανείς vegetarian ή vegan, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι ζει υγιεινά. Όπως ακριβώς και μία διατροφή με πολύ κρέας δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινή. Στην πραγματικότητα πολλά εξαρτώνται από το τι και πόσο τρώει κανείς.

Είναι γεγονός ότι τα φυτικά προϊόντα προσφέρουν ωφέλιμες ουσίες όπως βιταμίνες, μέταλλα και άπεπτες φυτικές ίνες. Αναμφισβήτητο είναι επίσης ότι τα κορεσμένα λίπη και η χοληστερόλη, αιτίες πολλών παθήσεων όπως η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση, σχεδόν δεν υπάρχουν στη διατροφή των χορτοφάγων. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη ότι οι χορτοφάγοι πάσχουν πολύ σπανιότερα από παχυσαρκία και υπέρταση και εμφανίζουν σε μικρότερο ποσοστό διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όποιος, όμως, αποφασίσει να μην καταναλώνει ζωικά προϊόντα, πρέπει να υποκαταστήσει επαρκώς συγκεκριμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αυτές οι ουσίες είναι πολύ σημαντικές ειδικά για τη σωματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Τέτοιες ουσίες είναι μεταξύ άλλων οι πρωτεϊνες, η βιταμίνη B12, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Στη μακρά ιστορία της χορτοφαγίας βρίσκει κανείς και αρκετές γνωστές προσωπικότητες που προτίμησαν χορτοφαγικό μενού. Ο φιλόσοφος Πυθαγόρας, για παράδειγμα, συγκαταλέγεται στους πρώτους χορτοφάγους και γι' αυτό θεωρείται ο στυλοβάτης της χορτοφαγίας. Ο φιλόσοφος πίστευε στην μετεμψύχωση και ότι άνθρωπος μπορούσε να ξαναγεννηθεί ως αρνί ή σκύλος. Σύμφωνα με τον Πυθαγόρα λοιπόν, όποιος τρώει ζώα, τρώει αδελφές ψυχές.

Στον Μεσαίωνα πολλοί άνθρωποι διέκοπταν την κατανάλωση κρέατος κατά διαστήματα λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ο Πάπας Γρηγόριος Α' είχε απαγορεύσει στους πολίτες να τρώνε κρέας κατά τη διάρκεια της νηστείας όπως και τις Παρασκευές.

Ο γάλλος φιλόσοφος Βολταίρος (1694-1778) θεωρούσε την κρεατοφαγία μορφή κανιβαλισμού. «Μπορεί να υπάρξει τίποτα πιο αηδιαστικό από το να τρέφεται κανείς διαρκώς με κρέας πτωμάτων;» αναρωτιόταν.

Ο συγγραφέας Φραντς Κάφκα (1883-1924), επίσης χορτοφάγος, πρότεινε στη φίλη του Γκρέτε Μπλοχ να ακολουθήσει το παράδειγμά του σε ό,τι αφορά τη διατροφή. Μάλιστα ήξερε να προτείνει και εστιατόρια στη Βιέννη με χορτοφαγικό μενού.

premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις