Πολιτική

Χωρίς συμφωνία για την παραγωγή έληξε η Σύνοδος του ΟΠΕΚ


  Χωρίς συμφωνία για την παραγωγή έληξε τελικά η σημερινή Σύνοδος του ΟΠΕΚ, στη Βιέννη, αμετάβλητη η ημερήσια παραγωγή. Παρότι κάποια μέλη όπως το Κουβέιτ και το Κατάρ ήταν θετική σε ένα «ταβάνι» στην παραγωγή, ωστόσο η Βενεζουέλα, η Αλγερία και άλλοι, συμφώνησαν με το Ιράν στο ότι ένα πλαφόν πρέπει να συνοδεύεται από σύστημα ποσοστώσεων.

Η ελεγχόμενη παραγωγή πετρελαίου στοχεύει στη σταδιακή αύξηση των διεθνών τιμών, παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία προωθεί τη σταθεροποίηση της παραγωγής στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου, οπότε καταγράφηκαν ρεκόρ παραγωγής. Από την άλλη μεριά, το Ιράν είναι αποφασισμένο να κερδίσει το μερίδιο πελατών που είχε στη διεθνή αγορά πετρελαίου, πριν από την εφαμοργή του διεθνούς εμπάργκο εναντίον του, η εφαρμογή του οποίου τερματίστηκε τον Ιανουάριο. Η πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου προκλήθηκε από περιστασιακούς παράγοντες, όπως η μείωση των εξαγωγών πετρελαίου από τον Καναδά εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών, αλλά και η αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ.

Οι υπουργοί Πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ αποφάνθηκαν ότι η αγορά πετρελαίου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg, ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία και χάραξε τη σημερινή πολιτική του καρτέλ, δεν προέβη σε δηλώσεις. Αντιθέτως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Νιγηρία επισήμαναν ότι αποδίδει η στρατηγική να αφήνεις τις χαμηλές τιμές να περιορίζουν το πλεόνασμα της παραγωγής. Από μέρους τους, επενδυτές και συναλλασσόμενοι σε «μαύρο χρυσό» τονίζουν ότι και η επιτάχυνση της ζήτησης συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της αγοράς πετρελαίου και στην αποκατάσταση των ισορροπιών.

Σε δηλώσεις του, ο Σουχαΐλ αλ Μαζρουέι, υπουργός Πετρελαίου των ΗΑΕ, ανέφερε ότι «από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε την αυτοδιόρθωση της αγοράς, η οποία τείνει σε τιμή θεμιτή για καταναλωτές και παραγωγούς». Ανάλογα ήταν τα σχόλια και του Νιγηριανού ομολόγου του, διαμορφώνοντας κλίμα αισιοδοξίας μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ. Η τιμή του αργού Νέας Υόρκης έχει εκτιναχθεί στο 85%, αφότου καταβαραθρώθηκε στο ναδίρ 12ετίας τον Φεβρουάριο. Με αυτά κατά νου δεν σημαίνει ότι δεν διαπιστώνονται διαφωνίες εντός των κόλπων του καρτέλ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις