Αγορές

Χωρίς κατεύθυνση το χρηματιστήριο


Νευρικότητα επικρατεί σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος των ανησυχιών για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από την εξάπλωση της επιδημίας κοροναϊκού. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΧΑ, όπου οι δείκτες κινούνται με διακυμάνσεις, αλλάζοντας συνεχώς πρόσημο και κατεύθυνση.

Οι προσδοκίες για έναν νέο γύρο ανάκαμψης αντισταθμίζονται από την πίεση που προκαλούν οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών.

Οι θετικές εκτιμήσεις διεθνών οίκων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές των τραπεζών, όπως και η επιτυχής έκβαση της  νέας ομολογιακής έκδοσης 15ετών χρεογράφων με χαμηλό επιτόκιο, δεν φαίνεται να «πιάνουν τόπο» στην αγορά.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η επιφυλακτικότητα είναι δικαιολογημένη, αφ’ ενός λόγω της πιθανολογούμενης μεγάλης διόρθωσης στα διεθνή χρηματιστήρια, αφ’ ετέρου λόγω των εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο.

Στο επίκεντρο της προσοχής ο τραπεζικός κλάδος, που οι μετοχές του συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στο ΧΑ. Μετά τις θετικές εκθέσεις πολλών ξένων οίκων, ήρθε χθες η Standard & Poor's να χαμηλώσει τον πήχυ, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων θα είναι μακρά, επίπονη και καθόλου «αναίμακτη».
 Τα ξένα χαρτοφυλάκια που κινούνται στο ΧΑ τηρούν στάση αναμονής, με αποτέλεσμα ο ημερήσιος τζίρος να έχει συρρικνωθεί τις τελευταίες μέρες, ενώ η υποτονική συναλλακτική κίνηση αφήνει περιθώρια για μεγάλες ενδοσυνεδριακές μεταβολές τιμών και «χειραγωγήσεις»

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινήθηκαν πτωτικά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Ακολούθησε ανοδική αντίδραση που υπερκάλυψε τις απώλειες. Τώρα διολισθαίνουν πάλι με αργό ρυθμό, διατηρώντας θετικό πρόσημο.
 
O Γενικός Δείκτης πήγε από -0,20% μέχρι +0,36%. Τώρα βρίσκεται στις 934,5 μονάδες με οριακά κέρδη 0,10%.

Ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή επίσης μεταβολή +0,05%, στις 2.324,7 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,28% μέχρι +0,63% και τώρα βρίσκεται στο +0,35%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Προηγείται η Attica Bank με +1%.  Alpha και Eurobank +0,5%, Εθνική +0,2%, αμετάβλητη η Πειραιώς.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Φουρλής και Σαράντης +1,2%, ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ +0,7%, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Μυτιληναίος +0,5%.

Διαβάστε επίσης