Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: 14 υποστηρικτές της δημοκρατίας κρίθηκαν ένοχοι για απόπειρα ανατροπής


Η δικαιοσύνη του Χονγκ Κόνγκ έκρινε σήμερα 14 ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας ενόχους για απόπειρα ανατροπής, προκαλώντας τη «βαθιά ανησυχία» της ΕΕ, στη σημαντικότερη δίκη εναντίον υποστηρικτών της δημοκρατίας σ' αυτή την πρώην βρετανική αποικία αφότου το Πεκίνο θέσπισε εκεί ένα νόμο περί εθνικής ασφαλείας.

Ο νόμος αυτός, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στα μέσα του 2020, φίμωσε όλους τους διαφωνούντες στο Χονγκ Κονγκ μετά τις σημαντικές και μερικές φορές βίαιες φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις του 2019 σ' αυτό το έδαφος που επιστράφηκε στην Κίνα το 1997.

Οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος 47 προβεβλημένων μελών της αντιπολίτευσης για «συνωμοσία με στόχο την ανατροπή», ισχυριζόμενες ότι οι πολιτικές δραστηριότητές τους είχαν στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση.

Η δικαιοσύνη αποφάνθηκε σήμερα για 16 από τους 47 κατηγορουμένους, οι οποίοι είχαν δηλώσει αθώοι.

Ο δικαστής Άντριου Τσαν ανέγνωσε τα ονόματα των 14 κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι. Μεταξύ αυτών είναι οι πρώην βουλευτές «Long Hair» (Μακρυμάλλης) Λιούνγκ Κουόκ-χανγκ και Ρέι Τσαν, καθώς και η πρώην δημοσιογράφος Γκουίνεθ Χο.

Η ανακοίνωση των ποινών αναμένεται αργότερα φέτος.

Το δικαστήριο κήρυξε αθώους δύο πρώην συμβούλους συνοικίας, τους Λόρανς Λάου και Σαν Λι, όμως η εισαγγελία ανακοίνωσε χωρίς καθυστέρηση ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ασκήσει έφεση κατά της αθώωσής τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα «βαθιά ανησυχία» μετά την απόφαση αυτή, καταγγέλλοντας «μια νέα επιδείνωση των θεμελιωδών ελευθεριών» στο κινεζικό έδαφος.

«Οι κατηγορούμενοι (...) τιμωρούνται για τις ειρηνικές πολιτικές δραστηριότητές τους, οι οποίες θα έπρεπε να είναι θεμιτές σε κάθε πολιτικό σύστημα που σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές», δήλωσε μια εκπρόσωπος του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Οι καταδικασμένοι επεδίωκαν να υπονομεύσουν την εξουσία της κυβέρνησης, κάτι που «θα επέφερε συνταγματική κρίση στο Χονγκ Κονγκ», σύμφωνα με τους τρεις δικαστές του δικαστηρίου.

- «Καθαρά πολιτικό ζήτημα» -

Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους βρίσκονται από το 2021 στη φυλακή.

Είχαν απαγγελθεί σε όλους τότε κατηγορίες για «συνωμοσία για την τέλεση ανατρεπτικών ενεργειών», οι οποίες επιφέρουν ποινή ισοβίων, ένα χρόνο αφότου είχαν διοργανωθεί, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, ανεπίσημες προκριματικές εκλογές για την επιλογή των υποψηφίων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, στόχος τους ήταν να κερδίσουν μια πλειοψηφία στους κόλπους της αιρετής κοινοβουλευτικής συνέλευσης της πόλης για να επιχειρήσουν να εξαναγκάσουν σε παραίτηση την τότε επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, που υποστηριζόταν από το Πεκίνο.

Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι ο θεμελιώδης νόμος, που χρησιμεύει ως σύνταγμα στο Χονγκ Κονγκ, επέτρεπε το σχέδιο αυτό, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «ένα ζήτημα καθαρά πολιτικό μάλλον παρά (...) νομικό».

Η δίκη διεξήχθη χωρίς ενόρκους, αντίθετα με τη δικαστική παράδοση του Χονγκ Κονγκ.

Γάλλοι και ιταλοί διπλωμάτες ήταν σήμερα παρόντες στο δικαστήριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες επέκριναν το Πεκίνο εκτιμώντας ότι περιορίζει τις ελευθερίες που είχε υποσχεθεί, όταν του είχε επιστραφεί η πρώην βρετανική αποικία.

Η σύλληψη τον Ιανουάριο 2021 των κύριων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο Λιούνγκ Κουόκ-χανγκ, ο νομικός Μπένι Τάι και η πρώην βουλευτής υπέρ της δημοκρατίας Κλαούντια Μο είχε κάνει τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε έξι αξιωματούχους της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ. Οι Μπένι Τάι και Κλαούντια Μο αποφάσισαν να δηλώσουν ένοχοι.

Η Ουάσινγκτον «θα παρακολουθήσει από κοντά τις αναμενόμενες ετυμηγορίες και τις καταδίκες τους», δήλωσε το Μάιο ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ Γκρέγκορι Μέι.

- Απόπειρα διαδήλωσης -

Αυτή την εβδομάδα, επτά άτομα συνελήφθησαν μέσα σε δύο ημέρες στο Χονγκ Κονγκ επειδή δημοσιοποίησαν μέσω του Facebook «μηνύματα στασιαστικού χαρακτήρα».

Οι συλλήψεις αυτές είναι οι πρώτες σε σχέση με ένα νεό νόμο για την εθνική ασφάλεια που τέθηκε σε ισχύ το Μάρτιο και για τον οποίο έχουν εκφράσει την ανησυχία τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και η Βρετανία.

Προβλέπει ποινές μέχρι ισόβια κάθειρξη για πέντε κατηγορίες εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων η προδοσία, η εξέγερση, η κατασκοπεία, το σαμποτάζ και η εξωτερική ανάμιξη.

Το κείμενο αυτό κατάργησε επίσης τη δυνατότητα μείωσης των ποινών κατά ένα τρίτο για καλή διαγωγή όσων καταδικάζονται για αδικήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, καταφέροντας πλήγμα στους 31 φιλοδημοκράτες κατηγορουμένους οι οποίοι είχαν επιλέξει να δηλώσουν ένοχοι.

Η Κίνα κάλεσε σήμερα τους διεθνείς επικριτές αυτού του νόμου «να πάψουν αμέσως να αναμιγνύονται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

«Ελπίζω ότι όλος ο κόσμος θα συνεχίσει να νοιάζεται για τους άλλους φίλους μας σ' αυτή την υπόθεση», δήλωσε από την πλευρά του στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το δικαστήριο ο Λόρανς Λάου, ένας από τους κατηγορουμένους που αθωώθηκαν σήμερα.

Έξω από το δικαστήριο, ο Σύνδεσμος Σοσιαλδημοκρατών (LSD), μία από τις τελευταίες φωνές της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, προσπάθησε μάταια να οργανώσει μια μικρή διαδήλωση.

Η πρόεδρός του -είναι η σύζυγος του «Long Hair» Λιούνγκ Κουόκ-χανγκ- και άλλα τρία άτομα «συνελήφθησαν ενώ διαδήλωναν», έγραψε στο Facebook ο φιλοδημοκράτης Φίγκο Τσαν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα