Διεθνή

Κοινωνική έκρηξη στη Χιλή, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις


Συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση οι διαδηλώσεις στη Χιλή, παρά τις εξαγγελίες του προέδρου Πινιέρα για φοροελαφρύνσεις και μειώσεις τιμών στα βασικά αγαθά.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε κινητοποίησεις που πργματοποιήθηκαν χθές σε πολλές πόλεις της χώρας, με  κεντρικό θέμα διαμαρτυρίας τις κοινωνικές ανισότητες.

Οι αναταραχές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις 18 Οκτωβρίου και έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 18 ατόμων, ανάμεσά τους ένα μικρό παιδί που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στην Κονσεψιόν.

Καταγράφηκαν επίσης βίαια περιστατικά. Δύο πολυκαταστήματα έγιναν στόχος εμπρηστικών επιθέσεων στην Αντοφαγκάστα (βόρεια), λεηλασίες συνέβησαν στο Βαλπαραΐσο και σε ξενοδοχεία.
Εργατικά συνδικάτα κάλεσαν σε 48ωρη απεργία για να πιέσουν την κυβέρνηση του Πινιέρα να δώσει εντολή να αποσυρθεί ο στρατός από τους δρόμους και να αρχίσει διάλογο με κοινωνικές οργανώσεις για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Η αφορμή για το ξεκίνημα των διαδηλώσεων ήταν η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο. Ο πρόεδρος Πινιέρα την ακύρωσε, αλλά ήδη οι ταραχές είχαν διαδοθεί.

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκος παρενέβη και ζήτησε να επιστρέψει η κοινωνική τάξη και η ηρεμία στη χώρα και να αρχίσει διάλογος "για να βρεθούν λύσεις στην κρίση και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που τη δημιούργησαν".

Η Χιλή βιώνει τη σοβαρότερη κοινωνική και πολιτική κρίση από την πτώση της δικτατορίας του Πινοσέτ, με ένα ξέσπασμα των απλών ανθρώπων για τις διευρυνόμενες ανισότητες στη χώρα, παρά τις χειρονομίες του προέδρου Πινιέρα, τις οποίες πολλοί διαδηλωτές χθές χαρακτήρισαν με όρους όπως "φάρσα". "Πιστεύουν ότι ο λαός θα υποχωρήσει,έτσι; Όχι, δεν θα υποχωρήσει, αυτό θα συνεχιστεί, δεν θα μας κάνουν να σωπάσουμε", είπε χαρακτηριστικά η Χιμένα Γκουτιέρες, μια διαδηλώτρια στην πρωτεύουσα, όπου εξακολουθεί να ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιβλήθηκε βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας για πέμπτη συναπτή νύχτα.

Πέρα από τους 18 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους, άλλοι 269 έχουν τραυματιστεί και περίπου 1.900 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είναι  μία ανεξάρτητη αρχή.

Περίπου 20.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα στην προσπάθεια των αρχών να ελέγξουν την κατάσταση. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα