Διεθνή

Eκρηκτική η κατάσταση στη Χιλή, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις


Τα κοινωνικά μέτρα που ανακοίνωσε η δεξιά κυβέρνηση του προέδρου Πινιέρα δεν ήταν ικανά να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή στη Χιλή. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται με κλιμακούμενη ένταση, προσλαμβάνοντας μάλιστα βίαιο χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες νεκροί από πυρά αστυνομικών και χρήση βίας.

Μαζικές διαδηλ'ωσεις και εκτεταμένα επεισόδια έγιαναν χθές στη πρωτεύουσα Σαντιάγο.

Το σημείο εκκίνησης της διαδήλωσης ήταν η πλατεία Ιταλίας που έχει αναχθεί σε σύμβολο του κινήματος που ξέσπασε στις 18 Οκτωβρίου.

Την ώρα που πολλές διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν σε διάφορα μέρη του Σαντιάγο ισχυρός σεισμός 6 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), σημειώθηκε στην κεντρική Χιλή και έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα.

Οι  κινητοποιήσεις στο Σαντιάγο στιγματίστηκαν  από αρκετά βίαια περιστατικά. Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών, ενώ πολλά λεωφορεία πυρπολήθηκαν.

Την ώρα που πορεία προσπαθούσε να φτάσει στο προεδρικό μέγαρο η αστυνομία επιτέθηκε κατά των διαδηλωτών χρησιμοποιώντας αντλίες νερού και δακρυγόνων.

Το  κίνημα, που ξέσπασε πριν περίπου τρεις εβδομάδες, δεν φαίνεται να αποδυναμώνεται και το σύνθημα "Δεν έχει τελειώσει" που μεταδιδόταν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι έχει βρει απήχηση."Η μάχη συνεχίζεται και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η χώρα θα ξεσηκωθεί. Το κίνημα διαμαρτυρίας δεν πρέπει να σταματήσει ξαφνικά", δήλωσε η Όλγκα Πέρες.

Χθες το πρωί εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα σκαλοπάτια δικαστηρίων και οργισμένοι οδηγοί ταξί διαδήλωσαν με τα οχήματά τους κινούμενοι με πολύ χαμηλή ταχύτητα για να διαμαρτυρηθούν για τις τιμές των διοδίων.

Σε άλλες πόλεις όπως το Βαλπαραΐσο και τη Βίνια ντελ Μαρ πραγματοποιήθηκαν επίσης κινητοποιήσεις.

Οι πολίτες που μετέχουν στο κίνημα διαμαρτυρίας προβάλλουν ως αιτήματα τον εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας και του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και την αναθεώρηση του Συντάγματος, τα οποία  δεν έχουν αλλάξει.από την περιόδο της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990).

Σε όλη την περίοδο που έχει κρατήσει αυτός ο κοινωνικός αναβρασμός που ξέσπασε στις 18 Οκτωβρίου μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό (η οποία έκτοτε έχει ακυρωθεί), έχουν σκοτωθεί 20 άτομα.

Εκτός από τους 20 θανάτους που έχει επιβεβαιώσει η κυβέρνηση, 1.305 πολίτες έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Χιλή