Οι βουλευτές στη Χιλή ενέκριναν σήμερα διαδικασία για την καθαίρεση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα εξαιτίας της αμφιλεγόμενης πώλησης μιας εταιρείας ορυχείων, που πραγματοποιήθηκε σε ένα φορολογικό παράδεισο και αποκαλύφθηκε από τη διεθνή έρευνα των Pandora Papers.
Έπειτα απ' αυτό το πράσινο φως της Βουλής, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση (83 από τις 155 έδρες), είναι η σειρά της Γερουσίας να αποφανθεί με μια πλειοψηφία δύο τρίτων -που είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί- πριν από τις γενικές εκλογές της 21ης Νοεμβρίου, με τις οποίες θα εκλεγεί νέος πρόεδρος και θα ανανεωθεί το κοινοβούλιο.
«Ενήργησε επιδιώκοντας το προσωπικό του όφελος και το όφελος της δικής του οικογένειας, χρησιμοποιώντας πληροφορίες στις οποίες είχε πρόσβαση χάρη στα προεδρικά καθήκοντά του», κατήγγειλε στη διάρκεια συζήτησης που άρχισε το πρωί της Δευτέρας ο σοσιαλιστής βουλευτής Χάιμε Ναράνχο, ο οποίος μιλούσε επί 15 ώρες διαβάζοντας ένα κείμενο 1.300 σελίδων και ζήτησε «να τελειώνουμε με την ατιμωρησία».
«Σας παρακαλώ, κύριοι βουλευτές, απορρίψτε αυτή την άδικη και απαράδεκτη συνταγματική κατηγορία», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο δικηγόρος του προέδρου, ο Χόρχε Γκάλβες.
Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, ένας από τους πολιτικούς ηγέτες που εμφανίζονται στα Pandora Papers, την έρευνα που αποκαλύφθηκε από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), έχει διαψεύσει ότι είχε οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων στην πώληση της εταιρείας ορυχείων σε στενό φίλο του και διακηρύσσει την «πλήρη αθωότητά» του.
Ο δεξιός πρόεδρος, ο οποίος είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Χιλής, υποστηρίζει ότι διεξήχθη ήδη το 2017 «μια εμπεριστατωμένη έρευνα της εισαγγελίας» για το ζήτημα αυτό και ότι «πρόκειται για μια υπόθεση την οποία έχει κλείσει η δικαιοσύνη».
Η εισαγγελία έχει δηλώσει πάντως πως τα γεγονότα που συνδέονται με την πώληση και την αγορά της εταιρείας ορυχείων «δεν περιλαμβάνονταν ρητά» στην απόφαση του 2017 περί μη άσκησης δίωξης.
Σύμφωνα με έρευνα, που διεξήχθη από τα χιλιανά μέσα ενημέρωσης CIPER και LaBot, που είναι μέλη της ICIJ, η εταιρεία ορυχείων Minera Dominga πουλήθηκε στον επιχειρηματία Κάρλος Αλμπέρτο Ντελάνο, φίλο του αρχηγού του κράτους, έναντι 152 εκατ. δολαρίων, μια συναλλαγή που έγινε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Η πληρωμή για τη συναλλαγή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε τρεις δόσεις και η σχετική συμφωνία περιείχε έναν αμφιλεγόμενο όρο που εξαρτούσε την τελευταία πληρωμή «από τη μη καθιέρωση ζώνης περιβαλλοντικής προστασίας στη ζώνη εκμετάλλευσης της εταιρείας ορυχείων, όπως ζητούν οικολογικές οργανώσεις».
Σύμφωνα με την έρευνα, η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα δεν προστάτευσε τελικά τη ζώνη όπου προβλεπόταν να γίνει η μεταλλευτική εκμετάλλευση, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί η τρίτη πληρωμή.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Τόμας Χιρς (Ανθρωπιστική Δράση, αριστερά), ο πρόεδρος Πινιέρα «εμπόδισε έτσι το να κηρυχθεί φυσικό καταφύγιο μια ζώνη μοναδική στον πλανήτη, αποκλειστικά και μόνο για να ευνοήσει τα προσωπικά του συμφέροντα».