ΕΥΖην

Χειρόγραφοι στίχοι του "Vincent" του Don McLean στο σφυρί για $1,5 εκατ.


Αυθεντικοί χειρόγραφοι στίχοι του τραγουδιού του Don McLean, "Vincent", αφιερωμένο στον ζωγράφο Vincent Van Gogh, θα πωληθούν σε δημοπρασία σε ζητούμενη τιμή 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο οίκος σπάνιων εγγράφων, Moments in Time, που εδρεύει στο Λος Άντζελες, ανακοίνωσε ότι οι στίχοι, προχειρογραμμένοι με μολύβι σε 14 σελίδες με διαγραφές και προσθήκες, πωλούνται από συλλέκτη που τους απέκτησε απευθείας από τον Αμερικανό τραγουδιστή-τραγουδοποιό.

«Είναι γραμμένοι με μολύβι. Υπάρχουν κάποιες διορθώσεις. Διαφέρουν ελαφρώς από τους τελικούς στίχους, οι οποίοι δείχνουν ότι είχε πραγματικά σκεφτεί πολύ καλά το τραγούδι στο μυαλό του όταν το έγραψε» δήλωσε ο Γκάρι Ζίμετ, ιδιοκτήτης του Moments in Time.

Το τραγούδι "Vincent" που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1971, αρχίζει με τις λέξεις "Starry, starry night" (Έναστρη, έναστρη νύχτα) και είναι εμπνευσμένο από το διάσημο έργο του Ολλανδού του μετα-ϊμπρεσιονιστή ζωγράφου, "Έναστρη Νύχτα".

Ο McLean, 74 ετών σήμερα δήλωσε ότι εμπνεύστηκε και έγραψε τους στίχους αφού διάβασε μια βιογραφία του Van Gogh.

Ο Ζίμετ δήλωσε ότι θα επιθυμούσε οι στίχοι να καταλήξουν στο Μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ, όπου στεγάζεται η μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης του ζωγράφου του 19ου αιώνα, καθώς και εκατοντάδες σκίτσα και επιστολές του. Το τραγούδι Vincent ακούγεται επίσης στο Μουσείο.
 
«Ελπίζω να αγοράσουν το χειρόγραφο. Πρέπει να το έχουν. Αυτό θα ήταν ιδανικό », είπε ο Γκάρι Ζίμετ, αναφερόμενος στο Μουσείο.
 
Το Vincent είναι το πιο διάσημο τραγούδι του Don McLean μετά το American Pie, του οποίου οι στίχοι πουλήθηκαν 1,2 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία το 2015.
 
Οι στίχοι του τραγουδιού Vincent παρουσιάστηκαν στο κοινό, όταν ο Don McLean τους δάνεισε στο Country Music Hall of Fame στο Νάσβιλ για μια έκθεση το 2018.

Διαβάστε επίσης