Πολιτική

“Χείρα βοηθείας” σε ΝΔ-Μητσοτάκη από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά – Σύναξη στην Αθήνα


 Ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση ταλανίζεται από διαφορές απόψεων και αδυναμία λήψης αποφάσεων στα κρίσιμα οικονομικά, πολιτικά και θεσμικά ζητήματα, η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά αναζητεί συγκλίσεις και προσπαθεί να συντονίσει τη δράση της, έχοντας έναν διπλό στόχο: Να επικρατήσει στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν την επόμενη χρονιά σε χώρες της ΕΕ και να παραμείνει ηγέτιδα πολιτική δύναμη στον ευρωπαϊκό χώρο, με δυνατότητα διαμόρφωσης των εξελίξεων.

Είκοσι ηγέτες κομμάτων-μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντώνται σήμερα και αύριο στην Αθήνα, σε μια άτυπη διάσκεψη που προσελκύει διεθνές ενδιαφέρον και τα αποτελέσματά της μπορεί να επηρεάσουν τη στάση κυβερνήσεων και πολιτικών δυνάμεων σε μελλοντικές Συνόδους Κορυφής, σε Συμβούλια Υπουργών και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Είναι μια κλειστή συνάντηση σε παραλιακό ξενοδοχείο, που θα δώσει την ευκαιρία για ουσιαστικές συζητήσεις μεταξύ ηγετών και αρχηγών κομμάτων, που θα ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και προτάσεις για σημαντικά ευρωπαϊκά πολιτικά και θεσμικά ζητήματα, όπως η οικονομική διακυβέρνηση, η άμυνα και η ασφάλεια.

Πέρα από τα ευρωπαϊκά ζητήματα, κυρίαρχο θέμα θα είναι η διαμόρφωση κοινής στρατηγικής ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που θα διεξαχθούν εντός του επομένου έτους στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Φινλανδία. Στόχος δεν είναι μόνον η εκλογική επικράτηση των κομμάτων-μελών του ΕΛΚ, αλλά και η ανάδειξη των απόψεων και των προτάσεων της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στην πολιτική προεκλογική μάχη που θα προηγηθεί.

Η μάχη αυτή έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα και οι ηγέτες του ΕΛΚ θέλουν να δώσουν “χείρα βοηθείας” στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβερνώσα ΝΔ. Το διήμερο «ΕPP Leaders Retreat» είναι για τον πρωθυπουργό μια σπουδαία ευκαιρία να προβάλει και να ενισχύσει τον σημαντικό ρόλο του στο ΕΛΚ, να βελτιώσει το ευρωπαϊκό προφίλ του  και να κερδίσει  αναγνώριση από τη νέα γενιά ηγετών που αναδύεται τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης.

Στη συνάντηση συμμετέχουν μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΕΛΚ Donald Tusk - ο οποίος θα είναι επικεφαλής κόμματος και θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία στην Πολωνία στις επερχόμενες εκλογές - ο πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, οι πρωθυπουργοί της Κροατίας Andrej Plenkovic, της Σλοβακίας Eduard Heger και της Λιθουανίας Ινγκριντα Σιμονίτε, o καγκελάριος της Αυστρίας Karl Nehammer και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Antonio Tajani.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα