Ενέργεια

Χατζηδάκης: 35% το μερίδιο των ΑΠΕ στην ενέργεια έως το 2030


«Είμαστε πλέον στην εποχή που οι καταναλωτές ενέργειας μέσω έξυπνων δικτύων θα μπορούν να υιοθετήσουν το μοντέλο prosumer: Δηλαδή ο καθένας θα μπορεί, στο σπίτι του, να παράγει και να πουλάει τη δική του ενέργεια, σαν να χει τη δική του προσωπική ΔΕΗ. Υπάρχουν μάλιστα εφαρμογές που αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και blockchain για να προβαίνουν σε αυτοματοποιημένες συναλλαγές ενέργειας, ώστε να μεγιστοποιούν το όφελος για τον κάθε ιδιοκτήτη.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας απόψε στην ημερίδα με θέμα «Κλιματική αλλαγή: Επείγουσα παράμετρος του νέου μοντέλου ανάπτυξης» που διοργάνωσαν ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση και το Konrad Adenauer Stiftung.

Ο υπουργός τόνισε ότι πολλά από αυτά που συμβαίνουν σήμερα, πριν μερικά χρόνια θύμιζαν επιστημονική φαντασία. «Ομως σήμερα, αυτές οι τεχνολογίες είναι εδώ, καταπολεμώντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, στηρίζοντας στην πράξη τη μάχη για ένα καλύτερο περιβάλλον».

Όπως σημείωσε ενδεικτικά, πριν 10 χρόνια οι ιδιώτες έδιναν μάχη με τη ΔΕΗ για την πρόσβαση στον λιγνίτη, ενώ σήμερα σχεδόν κανένας επενδυτής δεν θέλει να ακουμπήσει τον λιγνίτη. Επίσης πριν λίγα χρόνια η αποθήκευση ενέργειας θεωρείτο μια μακρινή τεχνολογία, ενώ σήμερα θεωρείται το κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση. Πριν από δέκα χρόνια οι τεχνολογίες του υδρογόνου ήταν στα σπάργανα, ενώ σήμερα αποτελούν σχεδόν αναπόσπαστο κομμάτι του business plan κάθε μεγάλης ενεργειακής εταιρίας.

Τέλος, πριν από είκοσι χρόνια τα φωτοβολταϊκά στις στέγες ήταν μια αναδυόμενη, πρωτοποριακή τεχνολογία, ενώ σήμερα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης δεν νοείται να κατασκευαστεί ενεργειακά αποδοτικό σπίτι χωρίς αυτά.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι μέχρι το 2030

  • το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην κατανάλωση ενέργειας θα ανέλθει σε35%
  • 1 στα 3 νέα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτροκίνητα
  • θα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά 600.000 κτίρια
  • θα έχουν διασυνδεθεί σχεδόν όλα τα νησιά «με στόχο να μπει τέλος στα ρυπογόνα εργοστάσια μαζούτ».

Τέλος, για την απολιγνιτοποίηση ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο ειδικός συντονιστής που θα έχει την συνολική εποπτεία του σχεδίου «δίκαιης μετάβασης» των λιγνιτικών περιοχών, ενώ ο ίδιος θα επισκεφθεί την Παρασκευή τη Δυτική Μακεδονία.