Οικονομία

Χατζηδάκης: Σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό - Το 83% θα δει αύξηση στη σύνταξη


Για «σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού» μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι «είναι ανάγκη να στηρίξουμε τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό. Δίκαιη λέω γιατί έχω το μυαλό μου στους εργαζομένους και τις ανάγκες τους αλλά και στις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι υπάρχουν και λειτουργούν μέσα στις επιχειρήσεις. Πρέπει να κρατήσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν της τις ανάγκες των εργαζομένων και τις δυνατότητες που έχουν οι επιχειρήσεις».  

Μιλώντας για τις αυξήσεις των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «αύξηση θα πάρουν και εκείνοι που έχουν προσωπική διαφορά, απλώς όσοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, θα τη ροκανίσουν, θα περιορίσουν την προσωπική διαφορά και του χρόνου θα βρεθούν σε ευνοικότερη θέση για να πάρουν αυξήσεις.

Από τους 910.000 συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά, οι 515.000 θα βγουν κερδισμένοι και από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Άλλες 260.000 παίρνουν το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ που δόθηκε τα Χριστούγεννα. Από αυτούς που έχουν προσωπική διαφορά, μόνο το 17% δεν θα δει κάποια επίδραση, ενώ το 83% θα έχει αύξηση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο»

«Ένας στους δύο συνταξιούχους θα διαπιστώσει ότι το 2023 θα έχει μία επιπλέον σύνταξη στις τσέπες του», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι, στο τέλος Ιανουαρίου, θα καταγραφεί γρήγορη αποκλιμάκωση, η οποία θα ενταθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.

«Αντιμετωπίσαμε το ζήτημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων και, τώρα, ρίχνουμε τις ίδιες δυνάμεις, οι οποίες θα δουλέψουν με τις ίδιες μεθόδους και στο ζήτημα των επικουρικών» επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, λέγοντας ότι, παράλληλα, προχωρά και η έκδοση των συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση. Μάλιστα, τόνισε ότι, για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται, ο χρόνος απονομής έχει μειωθεί μεσοσταθμικά σε δύο μήνες.

Αναφορικά με τα εφάπαξ, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες στα εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα, με εξαίρεση 350 εφάπαξ του Ταμείου Μετάλλου και του Ταμείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και έχουν απομείνει 5.000 εφάπαξ από τον δημόσιο τομέα, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 1 εκατομμύριο ασφαλιστικές εκκρεμότητες.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε τετράμηνη παράταση για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο γίνεται, μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και αφορά περίπου 20.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν προσληφθεί για ένα οκτάμηνο.

Τέλος, για τα μειωμένα τιμολόγια ρεύματος, ο κ. Χατζηδάκης είπε, μεταξύ άλλων: «Έχουμε μία διεθνή ενεργειακή κρίση, τα τιμολόγια ρεύματος στην Ελλάδα παρέμειναν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυτήν την ώρα, φαίνεται να υπάρχει ομαλοποίηση με την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και, επειδή έχουμε μία κερδοφόρα ΔΕΗ, μπόρεσε και συνέβαλε σε όλη αυτήν την κρίση».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις