Οικονομία

Χατζηδάκης για POS: Ολοκληρώθηκε η διασύνδεση – Μείωση 50% των προμηθειών για μικρές συναλλαγές


Αύριο θα ανακοινωθούν τα αναλυτικά στοιχεία για το πλήθος των επιχειρήσεων που συνέδεσαν τα POS με τις ταμειακές μηχανές

Την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων προχώρησαν στην εν λόγω ζεύξη, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, ο οποίος τόνισε ότι την Πέμπτη θα ανακοινωθούν ότι τα αναλυτικά στοιχεία για το πλήθος των επιχειρήσεων.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε χθες τροπολογία που προβλέπει τη μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS. Συγκεκριμένα, η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης στις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ, στη λεγόμενη «Μικρή Λιανική», δεν θα υπερβαίνει το 0,5% της αξίας της συναλλαγής. 

Αναλυτικότερα, η τροπολογία προβλέπει:

1.  Ανώτατο όριο προμήθειας εκκαθάρισης στο 0,5% σε συναλλαγές έως 10 ευρώ στη λεγόμενη «Μικρή λιανική»

Με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη «Μικρή Λιανική». Συγκεκριμένα, για τα επόμενα 3 χρόνια στις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ που γίνονται με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα προβλέπεται ότι η προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμποροος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,50% της αξίας της συναλλαγής. Αντίστοιχα:

 • Η ανώτατη τραπεζική προμήθεια για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών ορίζεται στο 0,10% και για τις πιστωτικές κάρτες ιδιωτών στο 0,15%.
 • Η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμής από διεθνείς οργανισμούς καρτών ορίζεται σε 0,10%.
 • Οι ΚΑΔ της «Μικρής Λιανικής»

Η ρύθμιση αφορά τις συναλλαγές έως 10 ευρώ που πραγματοποιούνται σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της «Μικρής Λιανικής». Πιο αναλυτικά, αφορούν σε επιχειρήσεις με τους παρακάτω Κωδικούς Κατηγοριοποίησης Εμπόρων ("MCCs"):

 • MCC - 5411: Παντοπωλεία & mini markets
 • MCC - 5994: Πρακτορεία Τύπου & Περίπτερα
 • MCC - 5192: Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες
 • MCC - 5993: Είδη καπνιστών, καπνοπωλεία
 • MCC - 5462: Αρτοποιεία
 • MCC - 4121: Ταξί
 • MCC-5441: Καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών
 • MCC-5451: Καταστήματα Γαλακτοκομικών προϊόντων
 • MCC - 7216: Στεγνοκαθαριστήρια
 • MCC - 7251: Καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων
 • MCC - 5697: Ραφεία, επιδιορθώσεις/μεταποιήσεις ενδυμάτων
 • MCC - 5949: Καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, υφασμάτων κ.α.
 • MCC - 5499: Διάφορα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα
 • MCC - 5399: Διάφορα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων
 • MCC - 5331: Καταστήματα ποικίλων ειδών (ψιλικών),

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά σε επιχειρήσεις που έχουν τη νομική μορφή της ανώνυμης εταιρίας και σε επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από 3 τερματικά υποδοχής καρτών, τα οποία έχουν λάβει από τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.

2. Επιπρόσθετα, με άλλη διάταξη ορίζεται πως οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν την παροχή POS σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες εφόσον υπάρχουν επαρκείς τρόποι εξασφάλισής τους, επικαλούμενοι λόγους πιστοληπτικής αξιολόγησης ή ικανότητας καθώς και λόγους που αφορούν σε ενδεχόμενες συναλλαγές υψηλού ρίσκου. Προβλέπεται, δε, η δυνατότητα επιπλέον εξασφαλίσεων των παρόχων, όπως ενδεικτικά η προκαταβολή ετήσιας αμοιβής, η παροχή εγγύησης και η δυνατότητα εκκαθάρισης συναλλαγών εντός επαρκούς χρονικού διαστήματος από την πραγματοποίησή τους. Σημειώνεται πως, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των παρόχων προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση από τον διοικητή της ΑΑΔΕ. Τέλος, τονίζεται ότι με υπουργική απόφαση μπορούν να εξειδικεύονται οι όροι που αφορούν στις εξασφαλίσεις των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.

Στόχος της διάταξης είναι να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος ο οφειλέτης να βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση απέναντι στην ΑΑΔΕ, σε σχέση με τον συνεπή επιχειρηματία, καθώς και η περίπτωση να υπάρξουν επιχειρηματίες που θα επιλέξουν να δημιουργήσουν οφειλές, προκειμένου να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους προς την ΑΑΔΕ.

Τι δήλωσε ο Χατζηδάκης

«Το πρόγραμμα διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές εξελίχθηκε πάρα πολύ καλά, οι επιχειρήσεις στην συντριπτική τους πλειονότητα διασυνδέθηκαν και η χώρα δεν θα χάσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ορόσημο για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο».
«Κάποιοι δεν το πίστεψαν, θεωρούσαν ότι δεν θα γίνει. Κάποιοι δεν το ήθελαν γιατί ορισμένοι βολεύονται με τη φοροδιαφυγή. Η Πολιτεία το αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα και οι ελάχιστοι που δεν έχουν συνδεθεί θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα, γιατί μεταξύ άλλων πρόκειται και για θέμα δίκαιου ανταγωνισμού με εκείνους που διασυνδέθηκαν», τόνισε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα