Οικονομία

Κυβέρνηση εναντίον Δικαστικών για τις συντάξεις – Πώς επηρεάζονται οι άλλοι συνταξιούχοι


Φρένο στα αναδρομικά βάζει o Χατζηδάκης και φέρνει ρύθμιση στη Βουλή – Τι υποστηρίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο

Μπρα ντε φερ ανάμεσα σε κυβέρνηση και δικαστικούς βρίσκεται εν εξελίξει, με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποδέχθηκε τις προσφυγές τριών λειτουργών της δικαιοσύνης και αποφάνθηκε πως οι συντάξεις τους πρέπει να επιστρέψουν στο «καθεστώς» που ίσχυε το 2012. Η κυβέρνηση, δια στόματος του Κωστή Χατζηδάκη, ξεκαθαρίζει ορθά-κοφτά πως δεν πρόκειται να αποδώσει αναδρομικά, με τον υπουργό Οικονομικών να κάνει γνωστό πως  σε λίγες ημέρες θα φέρει σχετική ρύθμιση στη Βουλή, που θα τερματίζει τις όποιες «φιλοδοξίες» έχουν οι δικαστικοί ή άλλες κατηγορίες συνταξιούχων.

Το οικονομικό επιτελείο επικαλείται τη δημοσιονομική ισορροπία που θα διαταραχθεί εφόσον αποδοθούν αναδρομικά πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα τίθεται και ζήτημα ισονομίας και δικαιοσύνης απέναντι στους υπόλοιπους συνταξιούχους, που έλαβαν-η πλειοψηφία από αυτούς- αναδρομικά που αφορούσαν μόνο το 11μηνο  Ιούνιος 2015-Μάιος 2016. Την ίδια στιγμή όμως οι δικαστικοί δεν φαίνεται να κάνουν πίσω, συνεχίζοντας τη διελκυστίνδα με την κυβέρνηση

Αν και αρχικώς είχε διαρρεύσει ότι  τα αναδρομικά και οι αυξήσεις αφορούσαν μόνο τους τρεις προσφεύγοντες δικαστικούς, το Ελεγκτικό Συνέδριο «έριξε» τη βόμβα, υποστηρίζοντας μέσω νέας ανακοίνωσης,  ότι η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον δρόμο για αυξήσεις στις συντάξεις όλων των δικαστικών συνταξιούχων που προσφεύγουν στον ΕΦΚΑ για «επανακανονισμό» των αποδοχών τους. 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως και με γνώμονα την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, περίπου 5.000 συνταξιούχους δικαστικοί λειτουργοί έχουν πλέον βάσιμες ελπίδες να να διεκδικήσουν μέσω της δικαστικής οδού, την επαναφορά των δικών τους συντάξεων στα επίπεδα πριν από το έτος 2012.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός και ο πρωταρχικός στόχος που τίθεται είναι να κοπεί η «φόρα» των δικαστικών. Χθες ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να τονίσει πως δεν θα δώσει αναδρομικά και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε ρυθμιστική διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή. 

«Σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή μία ρύθμιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά ακόμα περισσότερο θα λαμβάνει υπόψιν την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», επισήμανε ο κ.Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ και πρόσθεσε «Δεν θα αμφισβητήσω τις πρόνοιες του Συντάγματος για τους δικαστικούς. Εμείς λαμβάνουμε υπόψιν μας την απόφαση αυτή αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και την ανάγκη να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός, να μην εκτροχιαστεί η οικονομία. Διότι, αν αρχίσουμε πάλι να έχουμε υπερβολικά ελλείμματα στον προϋπολογισμό και ελλείμματα για τις συντάξεις, ο λογαριασμός αυτός θα πάει στους Έλληνες πολίτες».

Αντιδρούν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι

Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση των αναδρομικών έχει επί της ουσίας λήξει για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2019 και τη σχετική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εντούτοις έχουν προκύψει σφοδρές αντιδράσεις από το συνταξιουχικό κίνημα και τις συνταξιουχικές οργανώσεις, που ζητούν ίση μεταχείριση. Πέραν του δημοσιονομικού αντίκτυπου, οι αντιδράσεις και ο φόβος ότι θα ανοίξει ο ασκός του «Αιόλου», αποτελούν επίσης σημεία αιχμής για την κυβέρνηση και κίνητρα για να «φράξει» εδώ και τώρα τις περαιτέρω διεκδικήσεις των δικαστικών.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα