Αγορές

Χάθηκαν τρισεκατομμύρια στα χρηματιστήρια! Πολύ "αίμα" στο ΧΑ


Πριν ακόμη πέσει μία "τουφεκιά" στο ουκρανικό μέτωπο, τα χρηματιστήρια πληρώνουν βαρύ "φόρο αίματος" για την επαπειλούμενη ανάφλεξη, που μπορεί να οδηγήσει τον πλανήτη σε πρωτοφανή καταστροφή,  την παγκόσμια οικονομία σε απορρύθμιση και την Ευρώπη σε στέρηση ενεργειακών πόρων.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης - ίσως μερικά τρισ. - χάθηκαν σήμερα στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς κεφάλαια αποσύρονται από μετοχές για να "παρκαριστούν" σε ασφαλέστερα καταφύγια και οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις προκαλούν καταβύθιση των τιμών.

Αν και δεν φαίνεται λογικό να υπάρξει γενικευμένη σύρραξη, η κινδυνολογία που εκπέμπεται πανταχόθεν προκαλεί κλυδωνισμούς στις αγορές. Εως και 3,6% υποχωρούσαν το πρωι οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ ο ΓΔ του ΧΑ σημείωνε τις ίδιες ποσοστιαίες απώλειες και ο τραπεζικός δείκτης βυθιζόταν στο  -5,2%.

Αντίθετα, ενισχύονταν τα κατά τεκμήριο ασφαλέστερα κρατικά ομόλογα - οι τιμές τους ανεβαίνουν, οι αποδόσεις τους υποχωρούν αντιστοίχως. Παρήγορη για τις αγορές η σταθεροποίηση των τιμών του αργού πετρελαίου και η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, που εκτοξεύθηκε  το πρωί στο +8,5% και τώρα σημειώνει άνοδο 2,5%.

 Αντέχει η Wall Street

Ελπίδες για εξασθένιση των πιέσεων και για αποτροπή ενός ντόμινο αποτελεί η βελτίωση της εικόνας στα χρηματιστήρια, όπου οι απώλειες περιορίστηκαν. Ομως η αβεβαιότητα διατηρείται και ο κίνδυνος μιας δραματικής βαθιάς διόρθωσης  παραμένει ορατός. Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι το γεγονός ότι ο "δείκτης φόβου" (S&P 500 VIX) σημείωνε νωρίτερα άλμα +17% υπερβαίνοντας τις 32 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 30 με άνοδο 10%.

Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η ¨συμπεριφορά" της Wall Street, που θα δώσει κατεύθυνση στις αγορές. Ο Dow Jones κινείται αυτή την ώρα σε χαμηλά ημέρας υποχωρώντας κατά 0,90%, o S&P βρίσκεται στο -0,50%, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται οριακά (+0,15%).

 Στην Ευρώπη η εικόνα βελτιώθηκε κάπως, παραμένει όμως ιδιαίτερα αρνητική: Απώλειες 2,5% καταγράφει ο DAX στη Φρανκφούρτη, κατά 2,7% υποχωρεί ο CAC-40, 1,8% χάνει FTSE-100. Απώλειες 1,5% (από -3,50%) καταγράφει ο δείκτης ΜΟΕΧ στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Ο αντιπροσωπευτικότερος ρωσικός δείκτης RTSI που υποχωρούσε έως 5,5%, τώρα έχει ανακάμψει σε -2,70%

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι οι φόβοι για περαιτέρω βαθιά διόρθωση μπορεί να καταστούν “αυτοεκπληρούμενη προφητεία”, καθώς τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που σπεύδουν να ρευστοποιήσουν για να γλιτώσουν, είναι αυτά που τελικά μπορεί να την προκαλέσουν.

Αποδόσεις και δείκτες

Στο ελληνικό χρηματιστήριο αίσθηση και ερωτηματικά προκάλεσε ο εντυπωσιακός ημερήσιος τζίρος, που ανήλθε σε 121,8 εκατ. ευρώ, συν 10 εκατ. σε συναλλαγές πακέτων. Ισως αποτελεί ένδειξη ότι μεγάλα χαρτοφυλάκια είδαν την πτώση ως ευκαιρία τοποθετήσεων.

Το ταμπλό "κοκκίνισε" απ το ξεκίνημα της συνεδρίασης και οι δείκτες κινήθηκαν καθοδικά μέχρι τις 14:30. Ακολούθησε ισχυρή αντίδραση και που περιόρισε αισθητά τις απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης  σημείωσε χαμηλό -3,63% στις 935,85 μονάδες, διασπώντας ενδοσυνεδριακά διαδοχικές βραχυχρόνιες στηρίξεις. Τερμάτισε στις 950,70 μονάδες, περιοχή που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για τη συνέχεια.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -5,21% και τώρα υποχωρεί κατά 4,30%. Η Πειραιώς χάνει 5,5%, Alpha -4,5%, Εθνική, Attica και Eurobank -4%,.Τρ. Ελλάδος -2,7%.

Από τις 50 μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης μόνον δύο ανεβαίνουν: Η Ελλάκτωρ (+1,5%) και η Ευρωπαϊκή Πίστη (+11%), για την οποία η Allianz κατέθεσε δημόσια πρόταση εξαγοράς προσφέροντας τίμημα 15% υψηλότερο από την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.

Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης  υποχώρησε κατά 2,20% στις 2.323,6 μονάδες, ενώ ο δείκτης των mid caps  υποχώρησε κατά 1,43%.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -5,21% και τερμάτισε -3,06% στις 722,81 μονάδες. Η Πειραιώς έχασε 4,5%, Attica -3,8%, Εθνική και Eurobank -3,2%,.Alpha -2,4%,Τρ. Ελλάδος -2,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο νόνοι οι Ελλάκτωρ +1,9%, ΤΕΝΕΡΓΑ +0,6%, ΕΥΔΑΠ +0,1%. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν Βιοχάλκο και Coca-Cola -3,4%, Jumbo -2,8%, Μυτιληναίος -2,6%, ΕλβαλΧαλκόρ και ΕΛΠΕ -2,3%, ΔΕΗ και Quest -1,9%.

Στα midcaps ξεχώρισε η Ευρωπαϊκή Πίστη, που έπιασε την τιμή της δημόσιας πρότασης εξαγοράς από την Allianz με άλμα +15,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα