Διεθνή

Χάθηκαν τα κέρδη της λίρας, ανησυχίες για τους S-400


Ο Τσαβούσογλου επιμένει: η αγορά των ρωσικών πυραύλων έχει γίνει, όποιες κυρώσεις και αν επιβάλουν οι ΗΠΑ

Όλα τα ημερήσια κέρδη της τουρκικής λίρας, μετά την έκβαση των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία είχαν φθάσει και 1,70%, χάθηκαν σε λίγες ώρες, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν και πάλι τον κίνδυνο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία, μετά τις νέες δηλώσεις του υπ. Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εμφανίσθηκε και πάλι να αψηφά τις αμερικανικές παραινέσεις για ακύρωση της παραγγελίας των ρωσικών πυραύλων S-400.

Στον απόηχο της εκλογικής ήττας Ερντογάν, η λίρα έκανε ράλι, για φθάσει το πρωί ως τις 5,71 λίρες, αλλά από αυτό το σημείο πήρε... την κάτω βόλτα και έφθασε, όταν ήταν πια γνωστές και οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, ως τις 5,82 λίρες. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, έστω και με ήττα του Ερντογάν, θα άφηνε πλέον ανοικτό το δρόμο στον Τούρκο πρόεδρο για να εφαρμόσει αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Όμως, όπως προειδοποιούσε Τούρκος τραπεζίτης που μίλησε στο Reuters και τα λεγόμενά του επιβεβαιώθηκαν πολύ γρήγορα, αυτή η αισιοδοξία θα μπορούσε να αποδειχθεί προσωρινή, καθώς το θέμα της αντιπαράθεσης με τους Αμερικανούς για τους S-400 και η επαπειλούμενη επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο κινδύνου για την τουρκική οικονομία.

Πράγματι, οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ σήμερα ερμηνεύονται ως όξυνση της αντιπαράθεσης με την Ουάσιγκτον, καθώς ο Μ. Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέντεξη Τύπου με τον ομόλογό του από την Ρουάντα, τόνισε ότι «όποιες κυρώσεις και αν αποφασισθούν, όποια δήλωση και αν κάνουν οι ΗΠΑ, εμείς έχουμε ήδη αγοράσει τους S-400. Τώρα μιλάμε για το χρόνο παράδοσής τους, δεν είναι δυνατό να εγκαταλείψουμε την αγορά των S-400».

Αναφερόμενος στην αμερικανική προειδοποίηση για διακοπή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι «τέτοιες κινήσεις από τις ΗΠΑ δεν είναι συμβατές με τη συμφωνία συνεργασίας ούτε σύμφωνες με το νόμο». Μάλιστα, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον αρνήθηκε όλες τις τουρκικές προτάσεις για να λυθεί το θέμα με το σύστημα αεράμυνας, αναφερόμενος στις προτάσεις για αγορά των πυραύλων Patriot, με μεταφορά τεχνογνωσίας στην Τουρκία. Οι Αμερικανοί επιμένουν ότι μπορούν να πουλήσουν το σύστημα Patriot αλλά όχι και στη μεταφορά τεχνογνωσίας όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά σε οποιαδήποτε χώρα που αγοράζει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ άφησε να εννοηθεί ότι η ελπίδα του προέδρου Ερντογάν είναι να γίνει μια προσωπική συμφωνία με τον Τραμπ για το θέμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20. «Ο πρόεδρος Τραμπ κατανοεί καλά το ζήτημα, αλλά, όπως πάντα, διαφορετικές απόψεις ακούγονται από τις ΗΠΑ», είχε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.