Αγορές

Χάθηκαν 4 τρισ. δολ. στις αγορές!


Συνεχίζεται το διεθνές ξεπούλημα, «βουτιά» του ΧΑ κοντά στις 820 μονάδες, αναβάλλεται η έξοδος του Δημοσίου στην αγορά ομολόγων.

Περίπου 4 τρισ. δολ. έχουν «σβήσει» από την αξία των μετοχών παγκοσμίως, σύμφωνα με το Reuters, μετά το μαζικό ξεπούλημα, που πυροδοτήθηκε από τους φόβους για επανεμφάνιση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από το αναμενόμενο.

Η αναταραχή στις αγορές έχει άμεση επίδραση στην Ελλάδα, καθώς το Χρηματιστήριο οδηγείται σε βίαιη διόρθωση, πλησιάζοντας στις σημερινές συναλλαγές τις 820 μονάδες. Παράλληλα, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ανέβηκε σήμερα πάνω από το 3% και του 10ετούς στο 3,75%.

Σε αυτές τις συνθήκες, όπως είχε προαναγγείλει από χθες το Σin, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ και τις αναδόχους τράπεζες, αποφάσισε να αναβάλει την αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα έξοδο στην αγορά με 7ετές ομόλογα, θέτοντας στόχο την πραγματοποίηση της έκδοσης την επόμενη Τρίτη, εφόσον το επιτρέψουν οι εξελίξεις στις αγορές.

Στη σημερινές συναλλαγές στην Ευρώπη, οι απώλειες είναι βαριές, με τους κύριους δείκτες να χάνουν περισσότερο από 2%, μετά τη χθεσινοβραδινή «βουτιά» των αμερικανικών δεικτών (ο Dow έχασε 1.175 μονάδες, που είναι η μεγαλύτερη πτώση, σε μονάδες, όλων των εποχών).

Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων, που είχαν εκτιναχθεί στο 2,885%, έχουν υποχωρήσει κάτω από το 2,7%, καθώς κάποια κεφάλαια από το χρηματιστήριο κατευθύνθηκαν σε ομόλογα. Επίσης, τα futures του S&P έχουν σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος, ενώ νωρίτερα, κατά τις συναλλαγές στην Ασία, έχαναν 3%.

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας VIX, ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» είναι αυτός που προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα, καθώς έχει εκτιναχθεί κοντά στο 40, ενώ είχε υποχωρήσει κάτω και από το 10 το καλοκαίρι. Η αυξημένη μεταβλητότητα οδηγεί επενδυτές σε πωλήσεις πανικού, καθώς «ξηλώνει» συμβόλαια παραγωγών, δια των οποίων οι επενδυτές στοιχημάτιζαν σε συνέχιση της χαμηλής μεταβλητότητας.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι δεν οδηγούνται σε κατάρρευση οι αγορές, αφού τα θεμελιώδη στοιχεία στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και ευρύτερα στην παγκόσμια οικονομία παραμένουν υγιή. Όμως, ένα βασικό σενάριο, στο οποίο είχαν στηριχθεί οι επενδυτές, ότι δηλαδή η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, με αύξηση των εταιρικών κερδών, δεν θα συνοδευόταν από αναθέρμανση πληθωριστικών πιέσεων και μεγάλη αύξηση επιτοκίων φαίνεται να διαψεύδεται.

Αυτό σημαίνει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών θα πρέπει να επαναξιολογηθούν, υπό το φως της αυξημένης πιθανότητας για πιο «σφικτή» νομισματική πολιτική από την Fed. Η απόσυρση ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες ήταν αναμενόμενη, με την Citi να εκτιμά πρόσφατα ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση 50% τα χρηματιστήρια ως τα μέσα του 2019, αλλά το νέο στοιχείο είναι ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το «σφίξιμο» από τις κεντρικές τράπεζες να αρχίσει νωρίτερα, καθώς εμφανίζονται ενδείξεις υπερθέρμανσης στις ΗΠΑ (αύξηση μισθών με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας οκταετίας).

Για το Χρηματιστήριο, η διόρθωση ως τις 820 μονάδες ήταν αναμενόμενη (την είχε προεξοφλήσει, σε τεχνική του ανάλυση, ο Μ. Χατζηδάκης της Beta), αλλά είναι πιθανόν, με βάση τη δυναμική της πτώσης χθες και σήμερα, να δούμε μια βαθύτερη διόρθωση, με πέρασμα ακόμη και κάτω από τις 800 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις