Ελλάδα

Χαρτογράφηση του κλάδου κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων ξεκινάει η Επ. Ανταγωνισμού


Άμεσα ξεκινάει η Επιτροπή Ανταγωνισμού χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού σε κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα (ΚΦΠ), με έναυσμα την παρατηρούμενη αύξηση των δεικτών κόστους στον κλάδο της κτηνοτροφίας τα τελευταία έτη και τον αντίκτυπο που η αύξηση αυτή έχει στην αλυσίδα αξίας παραγωγής τροφίμων από προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Αυτό γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η επιτροπή, υπενθυμίζοντας ότι ο ευρύτερος κλάδος των ΚΦΠ περιλαμβάνει κάθε φάρμακο που προορίζεται για χορήγηση στα ζώα για προληπτικό ή θεραπευτικό ή διαγνωστικό σκοπό, και κάθε φαρμακούχο πρόμειγμα και φαρμακούχο ζωοτροφή. 

Σκοπός της χαρτογράφησης, όπως αναφέρεται, είναι να αποτυπώσει την αλυσίδα αξίας και τις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν στον συγκεκριμένο κλάδο.  

Σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα τόσο ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών όσο και ο δείκτης κτηνιατρικών δαπανών παρουσιάζουν αυξητική τάση από το 2020 και μετά. Ειδικότερα, ο δείκτης σύνθετων ζωοτροφών αυξήθηκε από 96 μονάδες το 2020 σε 127 μονάδες έως και το τρίτο τρίμηνο του 2023 (ποσοστιαία αύξηση κατά 33%), ενώ ο δείκτης κτηνιατρικών δαπανών αυξήθηκε από 104 μονάδες το 2020 σε 117 μονάδες έως και το τρίτο τρίμηνο του 2023 (ποσοστιαία αύξηση κατά 13%).

Σχετικά με τη Χαρτογράφηση αγορών

Η Χαρτογράφηση εκκινεί άμεσα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και πραγματοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η χαρτογράφηση είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει στην επιτροπή να μελετά τις συνθήκες ανταγωνισμού σε οποιαδήποτε αγορά ή κλάδο της οικονομίας, όταν αυτό απαιτείται για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα