Πολιτική

Χαρίτσης: Πολιτική δεν είναι οι μηχανισμοί, οι παρακολουθήσεις και το παρακράτος, είναι η κοινωνική συμμετοχή


«Ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε δεύτερη κοινοβουλευτική ερώτηση στον κ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά το ερώτημα για το πώς θα πάμε σε εκλογές με το Predator ενεργό» επισήμανε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ «Στο Κόκκινο 105.5.

«Τον καλεί να απαντήσει αν τα 33 πρόσωπα της λίστας που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento παρακολουθούνται και από την ΕΥΠ και αν θα τους δοθεί η θεσμική δυνατότητα να το διαπιστώσουν μέσω ΑΔΑΕ» πρόσθεσε. «Κανείς δεν μπορεί να πειστεί ότι ένας πρωθυπουργός που ως πρώτη του ενέργεια πήρε την αρμοδιότητα της ΕΥΠ δεν ήξερε τι συνέβαινε στο γραφείο του» σχολίασε.

«Δεν θα αφήσουμε αυτή η πολιτική παρακμή να μετατραπεί σε συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» τόνισε ο κ. Χαρίτσης. Και πρόσθεσε: «Η χθεσινή απεργία ήταν μια ανάσα δημοκρατίας. Κατέδειξε ότι πολιτική δεν είναι οι μηχανισμοί, οι παρακολουθήσεις και το παρακράτος. Πολιτική είναι η κοινωνική συμμετοχή. Το μόνο που μπορεί να δώσει διέξοδο από την κρίση και τον θεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία και η διαμόρφωση μιας προοδευτικής πλειοψηφίας».

Ως προς την κρίση της ακρίβειας, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα απέναντι σε μια κρίση με δομικά χαρακτηριστικά». Και πρόσθεσε: «Φορείς της αγοράς, καταναλωτικές ενώσεις αλλά και η αρμόδια Επιτροπής Ανταγωνισμού με γνωμοδότησή της, υπογραμμίζουν τον κίνδυνο να μεταφερθούν οι αυξήσεις σε άλλα προϊόντα και να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των προμηθευτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

«Αυτό που μας διαφοροποιεί από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ότι έχουμε έκρηξη των τιμών μαζί με ταυτόχρονη καθήλωση των εισοδημάτων» τόνισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. «Χρειαζόμαστε μέτρα ουσίας, με στήριξη του εισοδήματος των πολιτών με τιμαριθμική προσαρμογή και μείωση των έμμεσων φόρων στα τρόφιμα και τα καύσιμα, όπως έχουν κάνει πολλές χώρες της ΕΕ» συνέχισε ο κ. Χαρίτσης. Πρόσθεσε ότι απαιτείται «κρατική ρύθμιση των αγορών, πρωτίστως στην ενέργεια όπου έχουμε την πιο ακριβή αγορά στην Ευρώπη προ φόρων και επιδοτήσεων». «Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2022 επιβεβαιώνουν την διπλή αφαίμαξη των πολιτών, ως καταναλωτές και ως φορολογούμενοι» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Αντί η κυβέρνηση να παρέμβει αποφασιστικά στην αγορά ενέργειας με πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών, επιδοτεί την αισχροκέρδεια με χρήματα των φορολογούμενων» πρόσθεσε. «9,5 δισ. θα κοστίσει η επιδότηση στο ρεύμα για το 2022, ενώ οι πάροχοι είχαν υπερκέρδη 590 εκατ. ευρώ μόνο για τον Σεπτέμβρη. Για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε με τέτοιο ενεργειακό κόστος;» διερωτήθηκε ο κ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας την «σημασία επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ, που αντί να συγκρατήσει τα τιμολόγια, σέρνει το χορό της κερδοσκοπίας».

«Δυστυχώς και για το Ταμείο Ανάκαμψης κυβέρνηση έχει αποφασίσει τα λεφτά να πάνε στα λεφτά. Τα πρώτα 455 εκατ. των δανείων θα διατεθούν σε 13 επιχειρηματικούς ομίλους» επισήμανε ο τομεάρχης Ανάπτυξης. «Έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για στήριξη της απασχόλησης ούτε για προσαρμογή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα