Πολιτική

Χαρίτσης: Με σταυρό προτίμησης οι Ευρωεκλογές


Την ετοιμότητα του υπουργείου Εσωτερικών για τη διεξαγωγή των ταυτόχρονων εκλογικών αναμετρήσεων, του Μαΐου, (αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές) συμπεριλαμβανομένων και πιθανών εθνικών εκλογών, υπογράμμισε ο υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, δηλώνοντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open ότι «οι αποφάσεις για τις εκλογές πρέπει να ληφθούν με πολιτικά κριτήρια και όχι με τεχνικά». 

Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι θα υπάρξει «τεχνική και θεσμική λύση», ώστε να μπορούν οι ετεροδημότες που ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους, να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του τόπου καταγωγής τους.

Εν συνεχεία, ο ΥΠΕΣ διέψευσε φήμες ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με λίστα και τόνισε ότι θα ισχύσει κανονικά η εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης.

Όσον αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού επεσήμανε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής και ότι πρόθεση του υπουργείου είναι το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο. 

Ο κ. Χαρίτσης προέβη και στη διάψευση σεναρίων διεξαγωγής των εκλογών με ξένη εταιρεία, ανακοινώνοντας πως θα έχει συνάντηση με τη Singular Logic.

Επίσης άφησε αιχμές κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συμβουλεύοντας τα στελέχη της ΝΔ «να επιδεικνύουν σοβαρότητα και να μη διακινούν fake news για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Πιστεύουν ότι πλήττουν την κυβέρνηση αλλά εν τέλει, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς».

Κλείνοντας, ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε και για δημοσιεύματα περί μαζικών «ελληνοποιήσεων» μεταναστών για ψηφοθηρικούς λόγους, απαντώντας ότι «θέλουμε η ελληνική πολιτεία, μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση, να λογίζεται ως μια κανονική ευρωπαϊκή πολιτεία, ένα κράτος δικαίου. Αυτό κατοχυρώνουμε και στον τομέα της ιθαγένειας».