Πολιτική

Χαρίτσης: Η αποπληρωμή των δανείων απεγκλωβίζει τη χώρα από το ΔΝΤ


"Τον οριστικό απεγκλωβισμό της χώρας από το ΔΝΤ και την ασφυκτική επιτροπεία που άσκησε όλα τα προηγούμενα χρόνια", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη του, στον ραδιοφωνικό σταθμό “realfm 97,8”. 

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΣ υπογράμμισε ότι ενώ η κυβέρνηση διώχνει από την πόρτα το ΔΝΤ, αποκαθιστώντας την οικονομική κυριαρχία και τη συλλογική αξιοπρέπεια της χώρας, κάποιοι άλλοι πασχίζουν να το επαναφέρουν από το παράθυρο. Οι θέσεις που διατύπωσε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης στο ΚΕΦΙΜ για διάλυση των εργασιακών σχέσεων, για μείωση του κατώτατου μισθού, για ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα α λα Πινοσέτ και δίδακτρα στην εκπαίδευση, ταυτίζονται με τις πιο ακραίες συνταγές του ΔΝΤ, οι οποίες όπου εφαρμόστηκαν οδήγησαν σε κατακόρυφη αύξηση των ανισοτήτων και διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να το επιτρέψει.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ έχει διττή σημασία, γιατί αφενός, φεύγει ένα σημαντικό βάρος από τον προϋπολογισμό με δεδομένο ότι  τα δάνεια αυτά έχουν υψηλό επιτόκιο, και αφετέρου, σηματοδοτεί τον οριστικό απεγκλωβισμό της χώρας από το ΔΝΤ και την ασφυκτική επιτροπεία που άσκησε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η πλήρης διαλεύκανση όλων των υποθέσεων διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος  - και η Νοβάρτις είναι μια από τις μεγαλύτερες - είναι πάνδημο αίτημα της κοινωνίας. Για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και να προστατευθεί η δημοκρατία. Η κυβέρνηση, σημείωσε, κάνει ό,τι περνά θεσμικά από το χέρι της για να διευκολύνει τη Δικαιοσύνη και επιπλέον θωρακίζει το θεσμικό πλαίσιο, καταργώντας το επαίσχυντο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, ακριβώς για να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες εκφυλιστικές καταστάσεις.

Εν συνεχεία, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και επανέφερε την οικονομία σε ανάπτυξη και πρόσθεσε με έμφαση ότι οι πολίτες βιώνουν τώρα στο εισόδημα τους όλα τα μέτρα για την ελάφρυνση της κοινωνικής πλειοψηφίας που υλοποιούνται: την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ΕΝΦΙΑ, την προστασία της πρώτης κατοικίας και η επιδότηση ενοικίου, τη ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο.

Κλείνοντας, ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τις επερχόμενες ευρωεκλογές ως τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της ΕΕ και τόνισε, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας είναι η μόνη που μπορεί να βάλει φρένο στην ακροδεξιά γιατί απαντά στα υπαρξιακά διλήμματα της ΕΕ. Για αυτό και έχει μεγάλη ανταπόκριση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και θα δώσει τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ.