Διατάξεις που στόχο έχουν να βελτιώσουν τις δυνατότητες της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να ενεργεί άμεσα, σε επείγουσες περιπτώσεις, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, ρυθμίσεις που κατατέθηκαν με μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο και προβλέπουν ότι:
- Η σύναψη από τη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας νέων συμβάσεων ή και τροποποιήσεων ισχυουσών συμβάσεων έργων, εργασιών, υπηρεσιών και προμηθειών, για την άμεση λήψη και εφαρμογή μέτρων για θέματα εθνικής ασφαλείας, προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, της υγείας και της ζωής των πολιτών, της περιουσίας τους και του φυσικού πλούτου της χώρας, διενεργείται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της κείμενης νομοθεσίας, περί δημοσίων συμβάσεων.
- Επιτρέπεται η σύναψη των συγκεκριμένων συμβάσεων χωρίς τον προηγούμενο έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατ' εξαίρεση των ισχυουσών διατάξεων. Εάν η δαπάνη ξεπερνά το ποσό των 2.000.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, η συναφθείσα σύμβαση και ο σχετικός φάκελος υποβάλλεται για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
- Θεωρούνται νόμιμες και κανονικές, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας και πληρώνονται μέχρι 31.12.2021 σε βάρος των οικείων πιστώσεων του τρέχοντος οικονομικού έτους, κάθε είδους δαπάνες της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που διενεργήθηκαν, ή για τις οποίες έχει εκδοθεί απόφαση ανάληψης υποχρέωσης για την πραγματοποίησή τους, από τις 7.2.2020 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4662/2020) μέχρι την έναρξη ισχύος των προτεινομένων διατάξεων.
«Θέτουμε όριο στη δυνατότητα χρήσης του άρθρου 54 (σ.σ. συμβάσεις κατά παρέκκλιση του ν. 4412) στα 2.000.000 ευρώ και παραπέμπουμε όλες τις πλέον του ποσού αυτού συμβάσεις (που θέλω να θυμίσω ούτως ή άλλως ότι ελέγχονται από τους εκκαθαριστές των υπηρεσιών της Επιτρόπου) σε υποχρεωτικό κατασταλτικό έλεγχο στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Τα ζητήματα διαφάνειας είναι αδιαπραγμάτευτα και ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και σας υπενθυμίζω προς άρση κάθε ενδοιασμού, ότι σε αυτήν εδώ την αίθουσα ψηφίσαμε το άρθρο 225 του ν. 4782/2021, έτσι ώστε κάθε επενδυτική ή εξοπλιστική δαπάνη που αφορά στο Πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» της Πολιτικής Προστασίας, όχι μόνο να εγκρίνεται από τη διυπουργική και το ΚΥΣΕΑ, αλλά να αποστέλλεται για τελικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο».
Στην τροπολογία, υπάρχει διάταξη που ανανεώνει απευθείας αναθέσεις με την επίκληση επειγουσών αναγκών, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε: «Tο τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί αναθέσεις που δεν συνδέονται με θέματα επείγοντα από εσάς. Αναφέρω, παραδείγματος χάριν, το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει από δικές σας παρεμβάσεις, χωρίς τη συνεργασία των φορέων, οι οποίες οδήγησαν και στην παραίτηση του φορέα στον Σχοινιά και στα σοβαρά προβλήματα που έχουμε στο Σέιχ Σου και σε όλα αυτά τα ζητήματα που με την επίκληση της πυροπροστασίας και ενώ δεν υλοποιείτε το σχέδιο πρόβλεψης δασικών πυρκαγιών, αλλά μια υπηρεσία, που και εσείς δηλώνετε ότι δεν είναι αρμόδια, παρεμβαίνει με απ' ευθείας αναθέσεις χωρίς την έγκριση των δασικών υπηρεσιών και των φορέων προστασίας του περιβάλλοντος».
«Εμείς δεν ανανεώνουμε κάτι. Αντίθετα, μειώνουμε το εύρος της δυνατότητας αυτών των συμβάσεων που δεν είναι απ' ευθείας συμβάσεις. Οι περισσότερες από αυτές είναι κατά παρέκκλιση, και με βάση τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης και πάντα - προσέξτε - με τον μέχρι τώρα έλεγχο των εκκαθαριστών των υπηρεσιών Επιτρόπου», απάντησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν δαπάνες οι οποίες δεν έχουν ελεγχθεί, είτε σε επίπεδο αιτιολογικής από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είτε σε επίπεδο δημιουργίας των δαπανών από τους εκκαθαριστές. Υπήρχε ένα ζήτημα, μέχρι ποιου σημείου γίνεται από τους εκκαθαριστές και μέχρι ποιου σημείου πάει στο κλιμάκιο. Αυτό δεχόμαστε ως αμφισημία».
«Εμείς δεν κάναμε καμία απ' ευθείας ανάθεση στο θέμα των καθαρισμών. Κάναμε διαπραγμάτευση» είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Σας προσκαλώ, πέρα από τις ανακοινώσεις, που με μεγάλη αμηχανία βλέπω, στα όρια του σουρεαλισμού, ότι εκδίδετε, να περπατήσουμε μαζί τις γειτονιές και να δούμε αν δεν είχαμε προχωρήσει στον καθαρισμό του Διονύσου και όλων αυτών των περιοχών, αν η φωτιά θα ήταν έρπουσα ή θα ήταν μια φωτιά η οποία θα έφευγε από δέντρο σε δέντρο, όπως έγινε ψηλά, και θα σήμαινε λιγότερες καταστροφές και θα μας έδινε τη δυνατότητα να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».
«Έχουμε απευθύνει και προς τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων συγκεκριμένη επιστολή - μόνο το Κίνημα Αλλαγής έχει ανταποκριθεί - για τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής για τα ζητήματα που αφορούν την πολιτική προστασία», είπε επίσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Τα ζητήματα πολιτικής προστασίας είναι ζητήματα συνεργασίας, συνεννόησης. Η θωράκιση της χώρας είναι πάνω και πέρα από κάθε μικροκομματική ή άλλη αντίληψη. Η κλιματική απειλή είναι εδώ. Θα κληθούμε όλοι μαζί να την αντιμετωπίσουμε. Αφορά τις νέες γενιές, τα παιδιά μας και σε όλο αυτό πρέπει να είμαστε σύμμαχοι, για να μπορέσουμε να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».