Χρηστικά

Φουσκωμένα εκκαθαριστικά για τις εισφορές του 2020 έστειλε ο ΕΦΚΑ


Χάος με τις εισφορές για την παράλληλη απασχόληση - Οι χιλιάδες ασφαλισμένοι θα πρέπει να τρέχουν στα γραφεία του ΕΦΚΑ μέσα στον Αύγουστο για να τα διορθώσουν

Φουσκωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα για τις εισφορές του 2020, έστειλε ο ΕΦΚΑ σε χιλιάδες ασφαλισμένους που απασχολούνται ως μισθωτοί και έχουν παράλληλα απασχόληση ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή αγρότες.

Μάλιστα προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη, τους καλεί να τρέχουν μέσα στον Αύγουστο, που υπολειτουργούν τα πάντα, να τα διορθώσουν και ενώ η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί έως την 31η Αυγούστου.

Οι παθόντες, που διαπιστώνουν τυχόν λάθη στα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς τους, θα πρέπει αρχικά να επικοινωνήσουν αρχικά με το τετραψήφιο 1555, που είναι το νέο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ.

Αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσω τηλεφώνου, έχει καλώς. Σε διαφορετική περίπτωση, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τότε θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού, με το αρμόδιο τμήμα εσόδων του ΕΦΚΑ, στο υποκατάστημα της περιοχής τους και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα αμφισβητούν το ποσό που βεβαιώθηκε αρχικά.

Η  προθεσμία  για την πληρωμή της πρώτης δόσης λήγει στις 31 Αυγούστου και οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται έως την 31η Ιανουαρίου 2022.

Η εκκαθάριση των εισφορών από τον ΕΦΚΑ έγινε, μετά από διασταύρωση του Μητρώου Μη Μισθωτών ενεργών ασφαλισμένων, κατά το έτος 2020, με τις υποβληθείσες κατά το έτος 2020 Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις Κοινών Επιχειρήσεων ή Δημοσίου Τομέα και προσδιορίστηκαν περίοδοι παράλληλης ασφάλισης.

Έτσι, προσδιορίστηκε το ύψος των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικές + ασφαλισμένου) ανά κλάδο ασφάλισης, από τη μισθωτή ασφάλιση, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία του μισθωτού, και πραγματοποιήθηκε υπολογισμός, ανά μήνα, των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτού, με βάση το σύνολο των εισφορών.

Γιατί πληρώνουν διπλές εισφορές 

Η υπόθεση αφορά περίπου 1.500.000 ασφαλισμένους που εμπίπτουν στις διατάξεις της παράλληλης απασχόλησης. Στα τέλη του 2020 έγινε η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών της τριετίας 2017-2019, όπου και προέκυψε χρεωστικό υπόλοιπο κατά μέσο όρο άνω των 1.300 ευρώ για 800.349 ασφαλισμένους, οι οποίοι εξοφλούν την οφειλή από τον περασμένο Μάρτιο.

Οι μισθωτοί που έχουν παράλληλα απασχόληση και ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή αγρότες, με μπλοκάκι, εξαιρούνται από την πληρωμή εισφορών προς τον ΕΦΚΑ για τα έσοδα από το «μπλοκάκι», εφόσον από τη μισθωτή εργασία λαμβάνουν μικτό μισθό ύψους, τουλάχιστον, 930 ευρώ και άρα οι εισφορές που πληρώνουν (ως μισθωτοί) είναι 252 ευρώ, δηλαδή ανέρχονται στο ύψος που θα προβλέπει η δεύτερη ασφαλιστική κλάση.

Εφόσον οι αμοιβές είναι χαμηλότερες και η εισφορά ως μισθωτός είναι μικρότερη, τότε θα πληρώνει τη διαφορά από τα 252 ευρώ, με τα έσοδα από το μπλοκάκι.
Παράδειγμα, αν οι εισφορές ως μισθωτός είναι 190 ευρώ  τον μήνα εφόσον έχει και μπλοκάκι, ανεξάρτητα από τα έσοδα που έχει, θα πρέπει να πληρώνει στον ΕΦΚΑ το ποσό των 62 ευρώ, για να συμπληρωθεί το ποσό των 252 ευρώ.

Αν οι εισφορές που πληρώνει ως μισθωτός είναι 150 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει επιπλέον είναι 102 ευρώ κ.ο.κ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα