Διεθνή

Χαμός στην ΠΓΔΜ: Αναβάλλονται οι προγραμματισμένς εκλογές, ενώ έχει διαλυθεί το κοινοβούλιο


ενώ το κοινοβούλιο έχει επισήμως διαλυθεί με σκοπό την διεξαγωγή της διαδικασίας

Ιδιαίτερα έκρυθμη παραμένει η πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ καθώς η αναβολή των προγραμματισμένων εκλογών για τις 5 Ιουνίου δημιουργεί έναν νέο γύρο εσωστρέφειας. Αξίζει να σημειωθεί πως το κοινοβούλιο έχει επισήμως διαλυθεί με σκοπό την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο στην πολιτική κρίση που ταλανίζει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας από το 2014, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση («Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας» - SDSM) αποχώρησε από το κοινοβούλιο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν την κυβερνώσα Δεξιά του Νίκολα Γκρούεφσκι («Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση - Δημοκρατικό Κόμμα της Μακεδονικής Εθνικής Ενότητας» - VMRO DPMNE) για διαφθορά και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Αρνούνται να λάβουν μάλιστα να λάβουν μέρος στις εκλογές, θεωρώντας ότι το κόμμα του κ. Γκρουέφσκι δεν έχει τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που θα οδηγούσε σε εκλογές.

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, στο οποίο, πλην των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, εκπροσωπούνται δύο κόμματα της αλβανικής μειονότητας, ενέκρινε επίσης νέο εκλογικό νόμο.