Οικονομία

Χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης στην Ελλάδα η UBS


Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η UBS, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι χαμηλότερος απ΄ό,τι προέβλεπε σε προηγούμενες αναλύσεις της, διότι έχουν προκύψει πρόσθετοι ανασταλτικοί παράγοντες.

Ο ελβετικός τραπεζικός οίκος εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 4%, αντί του 5,5% που προέβλεπε  σε ανάλυση της πριν από ενάμισυ μήνα, στα μέσα Μαρτίου. Ομως κι αυτή η αναθεωρημένη χαμηλότερη πρόβλεψη, υπερβαίνει τις επίσημες προβλέψεις του ΔΝΤ και της Τραπέζης της Ελλάδος, που τοποθετούν τον πήχυ στο 3,5% - 3,8%.

Οι αναλυτές της UBS τονίζουν ότι έχουν ήδη αναθεωρηθεί επί τα χείρω οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η οποία επηρεάζει προφανώς και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρουν επίσης ως σοβαρούς ανασταλτικούς παράγοντες το υψηλό κόστος ενέργειας και τις ισχυρές  πληθωριστικές πιέσεις, που γίνονται πλέον τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Στην ανάλυση αναφέρεται ότι και οι τρεις δείκτες υψηλής συχνότητας που παρακολουθεί η UBS, υποχώρησαν κατά τα πρώτο φετινό τρίμηνο, υποδηλώνοντας ότι εξασθενεί η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας:

  1. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,2% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2021
  2.  Οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 1,1%
  3. Οι ταξινομήσεις (πωλήσεις) αυτοκινήτων ήταν κατά 1,7% λιγότερες από το δ' τρίμηνο του 2021
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα