Αγορές

Χαμηλό βαρομετρικό στο χρηματιστήριο, απουσιάζουν τα funds


Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στο χρηματιστήριο και οι βασικοί δείκτες "εχουν πάρει την κάτω βόλτα", διολισθαίνοντας  όλο και πιό χαμηλά. Μεγαλύτερες οι απώλειες στις τραπεζικές μετοχές, που παραμένουν ο πιό ευαίσθητος  δείκτης μεταβολής του ψυχολογικού κλίματος και των προσδοκιών.

Η αγορά αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα και δυσπιστία τις αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, λαμβάνοντας  υπόψη  και τις εκτιμήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ότι οι στόχοι είναι «επιτεύξιμοι υπό προϋποθέσεις».

Προβληματισμό προκαλούν και τα στοιχεία για τα αποτελέσματα της ρύθμισης 120 δόσεων, που δείχνουν ότι εντάχθηκε μόλις το 12% των οφειλετών, ενώ ακόμη και από όσους υπέβαλαν αίτηση ένταξης, περίπου ένας στους τρεις δεν μπόρεσε να πληρώσει την πρώτη δόση(!), με αποτέλεσμα να μείνει εκτός. Είναι μια ένδειξη των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Η αγορά καλείται να αποτιμήσει επίσης τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις του ΣτΕ για επιστροφή στους συνταξιούχους μέρους των περικοπών  που είχαν γίνει στις συντάξεις κατ’ εφαρμογή μνημονιακών νόμων.

Σε συνάρτηση με αυτό το στοιχείο, προβληματίζει  η διάσταση απόψεων που υπάρχει με τους Θεσμούς, όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2020.

Αρνητική η επίδραση και από την αβεβαιότητα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη οδεύουν προς ύφεση.

Μετοχές και δείκτες

Η  συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακά θετικά πρόσημα και στη συνέχεια οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση, υποχωρώντας με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η συναλλακτική κίνηση είναι εξαιρετικά υποτονική και ο τζίρος πολύ χαμηλός – μόλις 22,6 εκατ. ευρώ σε τέσσερις ώρες συνεδρίασης. Αυτό δείχνει ότι οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων παραμένουν επιφυλακτικοί και οι κινήσεις των funds είναι περιορισμένες.

Ο Γενικός Δείκτης  βρίσκεται αυτή την ώρα στα χαμηλά ημέρας, υποχωρώντας κατά 1,20% στις 819,5 μονάδες.
Ο  FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 1,55%, στις 2.036,6  μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +0,48%  και τώρα βυθίζεται στο -2,70% 

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης θετικό πρόσημο διατηρούν μόνο τα Jumbo (+1%) και ο Φουρλής (+0,2%).
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: Alpha Bank -4%, Εθνική και Πειραιώς -3,7%,  ΔΕΗ -3,5%, Βιοχάλκο και Cenergy -2,8%, ΟΛΠ -2,2%, Lamda και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Funds