Αγορές

Χαμηλό βαρομετρικό στα χρηματιστήρια- Αυξάνεται το ρίσκο- Τράπεζες -5% στο ΧΑ


Χαμηλό βαρομετρικό διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο, καθώς η πολιτική-εκλογική αβεβαιότητα συνδυάζεται τώρα με τη σοβαρή επιδείνωση κλίματος στις διεθνείς αγορές, όπου νέα πηγή κινδύνου και ανησυχιών αναδεικνύεται η κατάσταση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.  “Κατακόκκινο” ταμπλό σήμερα στο ΧΑ, περιορίζονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πτώση στη Wall Street προμηνύουν τα futures.

Οι πιέσεις εντείνονται καθώς το “έξυπνο χρήμα” μετακινείται από μετοχές σε ομόλογα. Βλέποντας το βραχυχρόνιο ρίσκο να αυξάνεται, διαχειριστές χαρτοφυλακίων και συντηρητικοί επενδυτές εγκαταλείπουν εσπευσμένα τις μετοχές και στρέφονται στα κρατικά ομόλογα, όπου οι κίνδυνοι είναι κατά τεκμήριο μικρότεροι, παρά τις αναμενόμενες νέες αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ, που θα επηρεάσουν αναπόφευκτα τις τιμές και τις αποδόσεις των χρεογράφων.

Ενώ λοιπόν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δeίκτες βυθίζονταν νωρίτερα στο -1,80% με 2% και τώρα έχουν ανακάμψει στο -1,4ο%, οι τιμές των ομολόγων της Ευρωζώνης ανεβαίνουν αλματωδώς  - και αντιστοίχως υποχωρούν οι αποδόσεις τους, που κινούνταν τον τελευταίο καιρό σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. Κατά 12,5 μονάδες βάσης υποχωρεί η απόδοση του γερμανικού 10ετους, κατά 10,6 μβ του ελληνικού (στο4,34%).

  Silicon Valley Bank και δημοσκοπήσεις

Η συγκυρία επιδεινώνεται για τα χρηματιστήρια, καθώς στην προοπτική περαιτέρω ανόδου των επιτοκίων προστίθενται οι φόβοι μιάς μεγαλύτερης κρίσης στο αμερικανικό σύστημα και στον τομέα ψηφιακής τεχνολογίας, με προπομπό τα προβλήματα ρευστότητας και επάρκειας κεφαλαίων που εμφάνισε η περιφερειακή τράπεζα  Silicon Valley Bank, η οποία εξειδικεύεται στη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων.

Τα “απόνερα” της διεθνούς αναταραχής φθάνουν στο ΧΑ,όπου το κλίμα ήταν ήδη αρνητικό και η χθεσινή ανοδική αντίδραση – μετά από 5 ημέρες πτώσης – δεν άλλαξε τη δυναμική και τη βραχυχρόνια τάση.

Τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά την τραγωδία στα Τέμπη επιτείνουν την αβεβαιότητα στην αγορά, που βλέπει τώρα να ανατρέπονται προβλέψεις και προσδοκίες για εκλογικά ποσοστά των κομμάτων, καθιστώντας αμφίρροπη και την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Ανησυχητική ένδειξη το γεγονός ότι η πτώση συντελείται σήμερα με μεγάλο τζίρο (48 εκατ. ευρώ σε τρεις ώρες συναλλαγών), στοιχείο που υποδηλώνει υπερβάλλουσα προσφορά. Ταυτόχρονα όμως ο τζίρος αυτός δείχνει ότι πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την πτώση ως ευκαιρία τοποθετήσεων.

Μετοχές και δείκτες

Οσον αφορά την περαιτέρω πορεία της αγοράς, αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες, δημιουργώντας ευκαιρίες για αποδοτικό trading και για τοποθετήσεις με μεσομακροχρόνιο ορίζοντα.
Προς το παρόν το πρώτο ζητούμενο είναι η παραμονή του ΓΔ πάνω από την πρώτη στήριξη, που εντοπίζεται  στην περιοχή των 1.033 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 1.054,1 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,70%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 2,95% στις 2.562,5 μονάδες. Κατά 1,90% υποχωρεί ο δείκτης των mid caps,

Στα χαμηλά ημέρας κινείται ο τραπεζικός δείκτης, πραγματοποιώντας "βουτιά" -5,05%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Alpha -6,2%, Πειραιώς -5%, Εθνική -4,8%, Eurobank -4,3%, Τρ. Ελλάδος -1,7%.

Ιδια εικόνα στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips του FTASE25. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Σαράντης -4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda -3,1%, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και Aegean -2,8%, ΤΕΝΕΡΓΑ και ΕλβάλΧαλκόρ -2,4%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα