Πολιτική

Χαμηλές προσδοκίες για το Eurogroup


Αγώνας δρόμου στο κυβερνητικό επιτελείο - Παρεμβάσεις Ρέντσι, Πιτέλα που ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση θα επιδιώξει η κυβέρνηση σε όσες μέρες απομένουν ως την 9η Μαϊου που είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή του Eurogroup με τα τελευταία νέα να μην δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για "λευκό καπνό" άμεσα.

Οι συζητήσεις για το ξεκλείδωμα φρέσκων κεφαλαίων και την ανακούφιση χρέους προχωρούν αργά και στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία, δήλωσαν στο Reuters δυο πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει μια συμφωνία σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις αλλά και τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα. «Πραγματοποιούμε αργή πρόοδο», δήλωσε το ένα από τα δυο πρόσωπα. «Δεν θα περίμενα μια τελική συμφωνία στις 9 Μαΐου. Είναι πολύ νωρίς. Θα υπάρξουν κάποιες εβδομάδες μετά από αυτό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η μορφή και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων. Η ίδια πηγή ανέφερε πως θα ήταν προτιμότερο να επέλθει συμφωνία πριν από την 23η Ιουνίου, που πραγματοποιείται στη Βρετανία το δημοψήφισμα για το Brexit. Ωστόσο η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια δόση έως τα μέσα Ιουλίου και άρα δεν υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος, πρόσθεσε.

Η δεύτερη πηγή τόνισε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να γεφυρωθούν τα κενά μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση χρέους, με την Γερμανία να δηλώνει δημοσίως ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ανακούφιση χρέους.

Ως εκ τούτου στήριγμα, στήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς αναμένεται να αναζητηθούν από τις σκληρές δηλώσεις, κατά ομολογία της Ιταλίας. Τόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι όσο και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά των πολιτικών και συσχετισμών που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Από την μια πλευρά, οι παρεμβάσεις μπορούν να μεταφραστούν ως στήριξη υπέρ της Ελλάδας και κατά της γερμανικής ηγεμονικής στάσης, από την άλλη όμως "ρίχνουν λάδι στη φωτιά" σε μια περίοδο που αναζητείται η συνοχή...

Συγκεκριμένα ο Ρέντσι, έχοντας περισσότερο το βλέμμα του στο προσφυγικό ζήτημα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Γερμανίας. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Rai, έσπευσε να προσθέσει με νόημα: «Aν ήμουν ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας θα ανησυχούσα για τις γερμανικές τράπεζες».

«Η περίοδος κατά την οποία μας έδιναν μαθήματα τελείωσε. Ο Γερμανός διοικητής διέθεσε 247 δισεκατομμύρια ευρώ και εύχομαι να είναι αρκετά για τις τράπεζές τους. Ο διοικητής έχει τόσα προβλήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί. Όσο λιγότερο ασχολείται με την Ιταλία, τόσο καλύτερα», προσέθεσε ο Ρέντσι.

Από την άλλη πλευρά, σε συνέντευξή στην ιστοσελίδα Euractiv, ο Τζιάνι Πιτέλα τόνισε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Γερμανοί θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται, όμως οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να τους εμποδίσουν».

 "Η παρούσα κατάσταση είναι η επανάληψη μιας ταινίας που παρακολουθήσαμε πριν από έναν χρόνο, με τους ίδιους ηθοποιούς. Από τη μία πλευρά το ΔΝΤ, από την άλλη οι Γερμανοί καρχαρίες, του είδους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαστρεβλωμένα μέσα για να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και απέναντι στην προσφυγική κρίση", είπε ο Πιτέλα όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο και τη στρατηγική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις "συστηματικές επιθέσεις" του στην ελληνική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες καθώς ξεκινά και επισήμως νέος γύρος διαβουλεύσεων σε όλα τα επίπεδα με φόντο την 9η Μαϊου. Σήμερα Τρίτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του θέτουν συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου για να θέσουν όλα τα τελευταία δεδομένα με απώτερο στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις