Διεθνή

Χαφτάρ: Οριστικά υποψήφιος στις εκλογές


Δικαστήριο της Λιβύης ακύρωσε προηγούμενη δικαστική απόφαση που απέκλειε τον ηγέτη του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA),  Χαλίφα Χαφτάρ από τη συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές της Λιβύης.

Η απόφαση του εφετείου της Τρίπολης σημαίνει ότι ο στρατηγός έχει πλέον τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας, στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν αργότερα αυτόν τον μήνα, οι πρώτες από τότε που ο πρώην δικτάτορας Μουαμάρ Καντάφι ανατράπηκε από την εξουσία πριν από μια δεκαετία.

Ένα άλλο δικαστήριο στη Βεγγάζη στις 28 Νοεμβρίο είχε αρνηθεί να δεχθεί την κατάθεση έφεσης κατά της υποψηφιότητας του Χάφταρ.

Το δικαστήριο της Zawiya, δυτικά της Τρίπολης, την περασμένη Τρίτη είχε δεχτεί έφεση κατά του Χάφταρ, αποβάλλοντάς τον από την εκλογική κούρσα.

Μια αμερικανίδα δικαστής ανέβαλε τον περασμένο μήνα μια μήνυση κατά του Χάφταρ για μετά τις εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου, επί τη βάση της ανησυχίας ότι "αυτή η δίκη χρησιμοποιείται για να επηρεάσει την εύθραυστη πολιτική κατάσταση της Λιβύης".

Παρόμοιες αναφορές στη Λιβύη έχουν υποβληθεί κατά του μεταβατικού πρωθυπουργού Αμπντουλ Χαμίντ Ντμπέιμπα καθώς και του γιου του Καντάφι, του Σαΐφ αλ-Ισλάμ. Και οι δύο απόπειρες αποκλεισμού τους απορρίφθηκαν, επιτρέποντάς τους έτσι να συνεχίσουν την προεκλογική κούρσα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Λιβύη