Αγορές

ΧΑ: Τα funds έδωσαν τη χαριστική βολή


Το πιο απαισιόδοξο σενάριο για τη βραχυχρόνια πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς παίρνει σάρκα και οστά, καθώς οι βασικοί δείκτες παίρνουν σαφή καθοδική κατεύθυνση, το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται και το αγοραστικός ενδιαφέρον  εξασθενεί.
Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια φαίνεται ότι μένουν στο περιθώριο των συναλλαγών, περιορίζοντας τις κινήσεις τους. Όμως οι –έστω και περιορισμένες – ρευστοποιήσεις τους προκαλούν ισχυρές πιέσεις, απουσία επαρκούς ζήτησης.

Σήμερα μάλιστα οι εσπευσμένες πωλήσεις τους στα call auctions ήταν η «χαριστική βολή» που «αποτελείωσε» την πάσχουσα αγορά: Βύθισαν τον ΓΔ στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, αρκετά χαμηλότερα από το σημείο βραχυχρόνιας στήριξης που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση ανάκαμψης.

Η τεχνική εικόνα επιδεινώνεται και οι προοπτικές γίνονται πλέον εξαιρετικά αβέβαιες. Κρίσιμες θα είναι οι δύο επόμενες συνεδριάσεις.

Ενισχύονται τα ομόλογα

Εντελώς διαφορετική η εικόνα στην αγορά ομολόγων, η οποία φαίνεται να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις στο μέτωπο  της ελάφρυνσης. Τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα ενισχύθηκαν σήμερα – οι τιμές τους σημείωσαν μεγάλη άνοδο, οι αποδόσεις τους αντίστοιχα αποκλιμακώθηκαν.

Η απόδοση του 5ετούς υποχώρησε κατά 26 μονάδες βάσης στο 3,75%, ενώ του 10ετούς έπεσε στο 4,50% σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό 4,42%

Πρόβλημα αξιοπιστίας

Στο ΧΑ αρνητικός καταλύτης  διαμόρφωσης κλίματος παραμένει η υπόθεση Folli Follie, στην οποία προστέθηκε ένα ανάλογο «σκάνδαλο» με την ελληνικών συμφερόντων Aegean Marine Petroleum, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Στο roadshow που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι εκπρόσωποι της ΕΧΑΕ θα έχουν δύσκολο έργο, προσπαθώντας να υπερασπισθούν την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων και του ΧΑ.

Προς το παρόν η επιφυλακτικότητα των διαχειριστών χαρτοφυλακίων αποτυπώνεται στη συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου, ο οποίος ήταν σήμερα μόλις 28,7 εκατ. ευρώ, καθώς περιορίζονται οι κινήσεις των ξένων funds. Η στάση τους μπορεί να αλλάξει τις επόμενες μέρες, σε συνάρτηση με το κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή.

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι πιέσεις θα συνεχισθούν τα επόμενες μέρες, και ότι είναι πολύ πιθανόν να δοκιμασθεί η αντοχή της επόμενεης στήριξης στις 737 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,82% στις 758,96 μονάδες. Στη λήξη της συνεδρίασης «έγραφε» -1,20% και στα cal Auctions έχασε επιπλέον 0,62%.

Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,57%, στις 1.995,65 μονάδες. Οριακές απώλειες 011% υπέστη ο Mid40 των Mid Caps.

Ο τραπεζικός δείκτης έχασε 0,71% στις 852,88 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά πήγε μέχρι +2,44%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Πειραιώς (+1,9%). Εθνική -1,5%, Attica -1,2%, Eurobank -1%,  Alpha -0,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνο τρεις μετοχές: Σαράντης +0,7%, Motor Oil +0,5%, ΟΤΕ +0,2%.
Στον αντίποδα ο Μυτιληναίος, που υποχώρησε κατά 3,5%. Στην ουσία πρόκειται για προσαρμογή τιμής, λόγω αποκοπής μερίσματος (0,272 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε απόδοση 2,9%). Ακολούθησαν σε απώλειες ΔΕΗ -2,7%, Lamda -2,2%, Aegean -2%, Τιτάν,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΧΑΕ -1,5%

Στα mid Caps ξεχώρισαν Φουρλής και ΚΛΜ +2,5%,  Intrakat +2,2%, Intralot +0,8%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες  Intracom (-5,5%) και As Company (-2,6%).

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα