Αγορές

ΧΑ: Στο οχυρό των 850 μονάδων ο ΓΔ


Με επιβραδυνόμενους ρυθμούς συνεχίζεται η ανοδική πορεία μετοχών και δεικτών στο χρηματιστήριο, ενώ στην αγορά ελληνικών ομολόγων οι αποδόσεις καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά. 

Ποντάροντας  στις υψηλές δημοσιονομικές επιδόσεις και στις μετεκλογικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας  οι διεθνείς επενδυτές  αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά χαρτιά.

Θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τα θέματα μεταμνημονιακής εποπτείας βγήκαν από την ατζέντα του σημερινού Eurogroup – λόγω έμφασης στο πρόβλημα  της Ιταλίας - και οι δανειστές προτιμούν την «ανακωχή» ενόψει εκλογών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες  εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται ακόμη σε φάση συσσώρευσης, ενόψει νέου ανοδικού κύκλου, που θα ξεκινήσει πιθανότατα μετά τις εκλογές και θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Προς το παρόν, η αγορά έχει δοκιμάσει τις νέες στηρίξεις που διαμορφώθηκαν με τα δύο πρόσφατα μίνι ράλι και τεστάρει τώρα τις αντιστάσεις σε υψηλότερα επίπεδα. Η ανοδική κίνηση συνεχίζεται, αλλά ο κίνδυνος διόρθωσης  καραδοκεί, καθώς μάλιστα βασικοί δείκτες κινούνται σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης  πήγε σήμερα μέχρι τις 854,13 μονάδες (+1,23%) και έκλεισε στις 850,37 με άνοδο 0,79%, έχοντας σημειώσει χαμηλό -0,40% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.
Κατά 0,45% ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 2.161,94 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +2,09% και έκλεισε με κέρδη 1,26%. Ξεχώρισε η Attica Bank με +14,3%.  Ακολούθησε η Πειραιώς με +7,4%. Εθνική +1,2%, αμετάβλητες Alpha και Eurobank.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  Βιοχάλκο +2,4%, Motor Oil +2,2%, ΟΤΕ, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ +2% ΔΕΗ +1,7%, ΟΠΑΠ και Cenergy +1,5%.

Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες Τιτάν και Jumbo -2,2%, Ελλάκτωρ -1,4%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1%, Coca-Cola -0,7%.
Στα mid caps συνέχισαν την κούρσα ο Νηρέας (+9%) και ο Αβαξ (+6,5%). Intralot 5%, MIG +4,7%

Διαβάστε επίσης