Αγορές

ΧΑ: Στην πόρτα των 900 μονάδων με ώθηση από funds


Με δύο ενδοσυνεδριακά άλματα-εξάρσεις ο ΓΔ  του ΧΑ έφθασε πάλι στην «πόρτα» των 900 μονάδων, δίνοντας υποσχέσεις για συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Το μεγάλο στοίχημα θα παιχθεί στις επόμενες δύο-τρεις συνεδριάσεις, όπου θα φανεί αν η αγορά έχει τη δύναμη να υπερβεί αυτή την ισχυρή αντίδραση και να ξεκινήσει νέο κύκλου ανόδου, ή αν θα  πάρει μοιραία τον δρόμο της διόρθωσης.

Προς το παρόν η ημερήσια μεταβολή των δεικτών που δημιουργεί αισιοδοξία, δεν φαίνεται να αντανακλά τη δυναμική της αγοράς. Επιτεύχθηκε άλλωστε  χάρις στη σημαντική ενίσχυση λίγων δεικτοβαρών μετοχών – όπως της Coca-Cola, που χρησιμοποιείται συχνά ως εργαλείο χειραγώγησης των δεικτών.

Ερωτηματικά προκαλεί και το ξαφνικό μπαράζ αγορών που πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταία ημίωρη των συναλλαγών και εκτίναξε τους δείκτες περίπου 0,50% υψηλότερα στο κλείσιμο. οι αγορές επικεντρώθηκαν σε μετοχές που κατέγραφαν απώλειες. όπως η Eurobank

Ο Γενικός Δείκτης που βρισκόταν εκείνη την ώρα στις 894,5 μονάδες (+0,36%), τερμάτισε στις 898,23 με κέρδη 0,78%.
Ο FTSE 25 της  υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε  +1,25% στις 2.258,1 μονάδες.

Μισή ώρα πριν από το κλείσιμο ο τραπεζικός δείκτης βρισκόταν σε χαμηλό ημέρας, στο -0,25%. Με τις αγοραστικές παρεμβάσεις εκτινάχθηκε στο +1,35% και τερμάτισε με  κέρδη 0,98%. Attica +2,6%, Eurobank και Πειραιώς +1,3%, Εθνική +1%, Alpha 0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  την καλύτερη επίδοση σημείωσαν τα Jumbo  με +6,1%. Coca-Cola +2,3%, Βιοχάλκο +1,6%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,1%  ΕΧΑΕ +1%, ΑΔΜΗΕ +0,9%. 

Στον αντίποδα Ελλάκτωρ και Φουρλής -1,5%, Lamda -1,4%, Τιτάν -0,6%, Motor Oil -0,4%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση αρνητική πρωταγωνίστρια  η MIG, που έχασε 7,5% με εντυπωσιακό όγκο συναλλαγών. H πτώση αποδίδεται στην αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων για την πώληση της θυγατρικής SingularLogic, που φημολογείται ότι ενδέχεται να οδηγηθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

 

Διαβάστε επίσης