Πολιτική

ΧΑ: Προσπάθεια θετικής διαφοροποίησης από τις ευρωπαϊκές αγορές


 Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο των εκρηκτικών κερδών της Παρασκευής, καθώς αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία για την ανάπτυξη του 2015 και υπάρχει η αντίληψη ότι η αξιολόγηση με κάποιον τρόπο θα κλείσει.

Η άνοδος αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατεί πτώση (στο -1,7% ο Dax και στο -1,2% ο CAC) και δείχνει ότι θα μπορούσε φέτος το ΧΑ να αυτονομηθεί, αν κλείσουν τα ανοιχτά θέματα της ελληνικής οικονομίας.

Η ώθηση βασίζεται στα καλύτερα του αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ το δ' τρίμηνο του 2015. Το 4ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2015 έναντι της μείωσης 0,6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 12-02-2016. Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2014, παρουσίασε μείωση 0,8% έναντι της μείωσης 1,9% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 12-02-2016. Τα νέα στοιχεία περιορίζουν την ανάγκη για πιθανές τροποποιήσεις στις δημοσιονομικές προβλέψεις.

Ο Μάρτιος ενδεχομένως να καθορίσει το πρόσημο του ΓΔ, μεσοπρόθεσμα, καθώς θα υπάρξει μια πληθώρα εξελίξεων (προσφυγικό-ασφαλιστικό-αξιολόγηση).

Καθοριστική θα είναι η εξέλιξη σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος. Για την ώρα υπάρχουν αποστάσεις σε όλα τα θέματα: ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια και ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η ελληνική κυβέρνηση πάντως μπορεί να έχει κάποιες επιτυχίες συνδέοντας τα δημοσιονομικά θέματα με το προσφυγικό ενώ έχει και την βοήθεια των ΗΠΑ που πιέζουν να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Από την άλλη μεριά το ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν 70.000 άτομα στην Ελλάδα από το κλείσιμο των συνόρων μπορεί να αλλάξει το  πολιτικό σκηνικό και να αγχώσει τα ξένα funds που τις τελευταίαες μέρες βρίσκονται στην πλευρά των αγορατών.

Το πρώτο 15ήμερo του Μαρτίου στην Ευρώπη θα τρέξουν τα stress tests ενώ στις 7 του μήνα θα γίνει το Eurogroup. Επίσης θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα ορισμένων τραπεζών και θα δει το φως της δημοσιότητας η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch (11 Μαρτίου). Η αλλαγή διαχειριστή του GREK (ΕΤF) που διαπραγματεύεται στην Αμερική θα φέρει σημαντικούς όγκους την τρέχουσα εβδομάδα ενώ αναμένονται μικρές εισροές στο σύνολο τους.

Το ΧΑ κάνει προσπάθειες να αυτονομηθεί από τις ξένες αγορές και να σταθεί στα πόδια του βασιζόμενο στις φθηνές αποτιμήσεις. Η επιρροή όμως των διεθνών αγορών είναι πολύ σημαντική και ο Μάρτιος θα δείξει αν υπάρχει διάθεση για ρευστοποιήσεις και αποφυγής ρίσκου στα διεθνή χρηματιστήρια - πάντως το ενδεχόμενο ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων έχει απομακρυνθεί.

Να σημειωθεί ότι οι ξένες αγορές έχουν «προδιάθεση» για χαμηλότερα επίπεδα λόγω ενός μεγάλου ράλι το οποίο διήρκησε πέντε χρόνια.

Τεχνική ανάλυση

Δεν υπάρχουν ακόμα σήμαρα για μεσοπρόθεσμα μία ανοδική αγορά μιας και κάτι τέτοιο θα συμβεί αν κατοχυρωθούν υψηλότερα επίπεδα. Όμως μια ανοδική ανάσα θα μπορούσε να οδηγήσει τον ΓΔ σε υψηλότερα επίπεδα.

Στατιστικά

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,4% στις 514,54 μονάδες. Κέρδη 1,9% ο FTSE 25. Ο τραπεζικός δείκτης στις 33 μονάδες με κέρδη 6,4%. Στα 26,1 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης 

 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις