Αγορές

ΧΑ: Περιμένοντας την… ανάσταση των τραπεζών


Μάλλον θετική είναι η τελική εικόνα της αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τις αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, συντηρώντας τις προσδοκίες για  περαιτέρω  βελτίωση των αποτιμήσεων.
 Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν χωρίς ουσιαστική μεταβολή, στο blue chips και στο τραπεζικό ταμπλό έγινε ένα μικρό rotation, η ΔΕΗ - που ήταν το μεγάλο «βαρίδι» τις προηγούμενες μέρες – ανέκαμψε.
 Ο ΓΔ παραμένει κοντά στις 775 μονάδες, που αποτελούν περιοχή ισχυρής αντίστασης και η επιβεβαιωμένη διάσπασης της θα  σηματοδοτούσε την έναρξη νέου ανοδικού κύκλου.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση προσαρμογής, διαμορφώνοντας νέες στηρίξεις στα τωρινά επίπεδα τιμών,  απ’ όπου μπορεί να ξεκινήσει ο νέος ανοδικός κύκλος.

Δεν αποκλείεται βέβαια το ενδεχόμενο μικρής περαιτέρω διόρθωσης. Ούτως ή άλλως οι  συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα είναι υποτονικές και δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές. Ακόμη και η θετική επίδραση από την αναμενόμενη αναβάθμιση της χώρας από την S&P την Παρασκευή, θα «εξατμισθεί» εν μέσω αργιών και εορταστικού κλίματος.

Σημαντική παράμετρος για την αγορά θα είναι το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται και η αναζωπυρούμενη σεναριολογία περί επίσπευσης των εθνικών εκλογών.

Μετοχές και δείκτες

Κυρίαρχο στοιχείο στη σημερινή συνεδρίαση ήταν η μεταβλητότητα. Οι δείκτες άλλαξαν πολλές φορές κατεύθυνση,  δημιουργώντας  ψευδή εικόνα όσον αφορά τη δυναμική της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 769,78 και 776,13 μονάδων ( από -0,37% μέχρι +0,45%). Τερμάτισε στις 772,74 μονάδες, με ανεπαίσθητη άνοδο +0,01%.
 Οριακή μεταβολή +0,02% κατέγραψε και ο FTASE25 στις 2.001,94 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +0,78% μέχρι +0,66% και τερμάτισε με  μικρές απώλειες 0,23%.  επίπεδα χθεσινού κλείματος, χωρίς ουσιώδη μεταβολή.
Κατά 0,89% ενισχύθηκε ο FTASE-40 των mid caps –κυρίως λόγω της μεγάλης ανόδου της MIG (+9,5%).

Στο τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισε η Atttica με +2,7%. Οριακά στο σύν η Alpha (+0,3%). Εθνική και Πειραιώς -1%, σχεδόν αμετάβλητη η Eurobank.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips την καλύτερη επίδοση σημείωσε η ΔΕΗ (+2,5%). Ακολούθησαν Βιοχάλκο +2%, Ελλάκτωρ και Motor Oil +1,4%, Τιτάν +1,2%, Lamda +0,6%.

Στον αντίποδα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,5%, Φουρλής -1,8%, Aegean και Σαράντης -1,6%.

Διαβάστε επίσης