Αγορές

ΧΑ: H Coca-Cola συγκρατεί τους δείκτες


Επιφυλακτικότητα, συναλλακτική άπνοια και ευμετάβλητο σκηνικό στο χρηματιστήριο, εν αναμονή πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να οδηγήσουν σε επίσπευση των εκλογών, επηρεάζοντας αναλόγως το οικονομικό-επενδυτικό κλίμα και την πορεία του ΧΑ.

Ξεκινώντας με μικρές απώλειες και με κεκτημένη ταχύτητα από τη χθεσινή πτώση, οι βασικοί δείκτες πήραν για λίγο ανοδική κατεύθυνση, με μοχλό τα mid caps και λίγα εμποροβιομηχανικά blue chips. Στη συνέχεια όμως τα κέρδη χάθηκαν γρήγορα και οι απώλειες σταδιακά διευρύνονται.

Η αρνητική μεταβολή που εμφανίζουν οι βασικοί δείκτες δεν αντανακλά την την πραγματική εικόνα της αγοράς. Στον ΓΔ και τον FTASE25 προσθέτει πολλές μονάδες η  μετοχή της Coca-Cola (+3,3%),  η οποία πολύ συχνά χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξισορρόπησης και αντιστάθμισης.

Μένουν πίσω οι τραπεζικές μετοχές, στις οποίες επικεντρώνεται η «δύναμη πυρός» των ξένων χαρτοφυλακίων.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά δεν έχει αποκτήσει σαφή τάση και θα κινηθεί στη συνέχεια με διακυμάνσεις, δοκιμάζοντας νέες στηρίξεις και περιοχές αντίστασης.

Η αναμενόμενη μεταβλητότητα καθιστά επιφυλακτικούς τους επενδυτές, με αποτέλεσμα ο τζίρος να είναι πολύ χαμηλός – μόλις 3,4 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα συναλλαγών.

Αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης κινείται στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος  περί τις 633 μονάδες, έχοντας αλλάξει πολλές φορές πρόσημο.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο περίπου 0,40% στις 1.671 μονάδες, ενώ ο δείκτης των mid caps κερδίζει 0,75%.
Υπό πίεση βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός τους δείκτης χάνει αυτή την ώρα 1,5%, πηγαίνοντας μέχρι -3,06%.  Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+1,2%) και η Attica (+0,3%).  Alpha, Πειραιώς και Εθνική -2,3%, Eurobank  -0,4%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips πέραν της  Coca-Cola με θετικό πρόσημο κινούνται Βιοχάλκο και ΔΕΗ +1%,  ΟΛΠ και Aegean
Στoν αντίποδα Σαράντης -3,3% , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Ελλάκτωρ  -2%.
 Στα mid caps  προηγείται η Ιντρακάτ με +7,3% ακολουθούμενη από ΚΛΜ (+3,2%), Τεχνική Ολυμπιακή και Intracom (+2,5%).

Διαβάστε επίσης