Αγορές

ΧΑ: Γλίτωσε το «Blue Monday effect», με ελεγχόμενες απώλειες


Εικόνα κατάθλιψης αλα Blue Monday όπως είναι γνωστή η σημερινή μέρα παγκοσμίως δεν υπήρξε στο ΧΑ, καθώς η νευρικότητα των πρώτων ωρών έδωσε τη θέση της σε μια εικόνα περισσότερο μιας μετριοπαθής στάσης αναμονής. Γενικότερα, η σημερινή συνεδρίαση επηρεάστηκε από την έντονη μεταβλητότητα στις ευρωαγορές και την αργία στην Wall Street (λόγω Μάρτιν Λούθερ Κινγκ) γεγονός που έφερε χαμηλό όγκο συναλλαγών.

Από την άλλη πλευρά, η εβδομάδα αναμένεται να είναι πυκνή σε  γεγονότα, ειδήσεις και εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν βραχυχρόνια το οικονομικό κλίμα και να δώσουν κατεύθυνση στην αγορά. Βασικούς καταλύτες θα αποτελέσουν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου εν μέσω απεργιακού κύματος, τα πρώτα μηνύματα από τον SSM για τα τραπεζικά stress test, η αναμενόμενη αναβάθμιση από την Standard & Poor's και το κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή.

Έτσι με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις από τα πρώτα θετικά μηνύματα (και τα "ψιλά γράμματα που θα αναζητήσουν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές) που αποτυπώθηκαν λίγο πριν το σημερινό κλείσιμο, για τις ελληνικές τράπεζες από SSM και ξένους τραπεζίτες

Διαβάστε: Βελτιωμένα τα μεγέθη στις ελληνικές τράπεζες - οι επόμενες προκλήσεις

Σημαντική παράμετρος θε είναι επίσης οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για το σκοπιανό, που θα επηρεάσουν πρωτίστως το πολιτικό κλίμα - και εμμέσως  το χρηματιστήριο.

Για τους επενδυτές που κινούνται με μακροχρόνιο ορίζοντα, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει δελεαστικό για τοποθετήσεις, καθώς η προηγηθείσα άνοδος από τις αρχές Δεκεμβρίου δεν αποτελεί παρά μόνο το προοίμιο ενός μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου, βασιζόμενου στις δημοσιονομικές εξελίξεις και στις θετικές προοπτικές της οικονομίας.

Στο ταμπλό σήμερα...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,63%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,14%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Lamda Development (+0,85% στα 7,090 ευρώ), της ΕΥΔΑΠ (+0,62% στα 6,540 ευρώ), της Τιτάν (+0,43% στα 23,150 ευρώ) και του ΟΛΠ (+0,36% στα 16,740 ευρώ).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-2,74% στα 0,3404 ευρώ), της Eurobank (-2,09% στα 0,8910 ευρώ) της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,31% στα 4,885 ευρώ) και της Coca Cola HΒC (-1,17% στα 27,110 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Τεχνολογίας (+1,18%) και της Ακίνητης Περιουσίας (+0,23%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-2,21%) και των Τραπεζών (-1,41%).

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις