Αγορές

ΧΑ: Επιασαν δουλειά τα "μεγάλα μαχαίρια"


 Τα “μεγάλα μαχαίρια” βγήκαν στην αγορά, ανέσυραν τις μετοχές της Πειραιώς και της Aegean από το βυθό, έστειλαν στα ύψη τα χαρτιά του ομίλου Βιοχάλκο και και επανέφεραν τον ΓΔ “στα ίσα του”, δίνοντας  στους (μικρο)επενδυτές ελπίδες για να πορευτούν αναλόγως τις επόμενες μέρες..

Ηταν μιά μεγάλη ανατροπή που επιτεύχθηκε με μεγάλο όγκο συναλλαγών – περίπου 35.7 εκατομμύρια μετοχές Πειραιώς άλλαξαν χέρια, κι άλλα 5,8 εκατ. τμχ αντιστοιχούν σε διακινηθέντα συμβόλαια στα Παράγωγα.

Επισφαλής οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη συνέχεια, καθώς η μάχη συνεχίζεται  και οι κερδοσκόποι “ακονίζουν μαχαίρια”. Βασικός καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος θα είναι και αύριο η πορεία της μετοχής της Πειραιώς, που γύρισε σήμερα “από το βυθό στον αφρό”, από -13,8% σε +13.4%, ενώ οι άλλες τραπεζικές μετοχές έπαιρναν την κατηφόρα.

Η εικόνα κατάρρευσης που παρουσίασε τις τελευταίες μέρες η Πειραιώς στο ταμπλό, επηρέασε όλες τις μετοχές του κλάδου και συνολικότερα την αγορά, επιτείνοντας τον προβληματισμό για την αντιμετώπιση των (μικρο)μετόχων από τις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις

Παρεμβάσεις και στήριξη

Ισχυρά χαρτοφυλάκια συνέχισαν και σήμερα τις αγοραστικές παρεμβάσεις, προσπαθώντας να ανακόψουν την πτώση και να αποτρέψουν ντόμινο ρευστοποιήσεων, που θα δημιουργούσε αυτοτροφοδοτούμενη καθοδική δυναμική. Οι προσπάθειες καρποφόρησαν, δίνοντας “ανάσα”σε χαρτοφυλάκια αγορασμένα με margin.
Πιθανότατα θα επαναληφθούν και αύριο στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν συνέχεια..

Καθοριστική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν βέβαια οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι προοπτικές σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν νεκρώσει πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και απορρυθμίζουν την οικονομία, με τεράστιες δημοσιονομικές επιπτώσεις.
“Καμπανάκι κινδύνου” για την οικονομία από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που εκτιμά ότι το πρώτο φετινό τρίμηνο κλείνει με ύφεση 7% και προβλέπει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης  θα είναι φέτος 2 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερος από τις επίσημες κυβερνητικές προβλέψεις.

Μετοχές και δείκτες

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη καμπή, στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης-διόρθωσης και μικρής ανάκαμψης. Ιδιαίτερα σημαντική για την περαιτέρω πορεία της αγοράς θεωρούν την παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 830-825 μονάδες,ή τουλάχιστον πάνω από τις 817, περιοχή που μπορεί να αποδειχθεί ισχυρή στήριξη τις επόμενες μέρες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 831,86 μονάδες, με ανεπαίσθητη ποσοστιαία μεταβολή -0,02%.Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε από τις 823,73 (-1%) μέχρι τις 836,65 (+0,55%).

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,25%, τερματίζοντας στις 1.997,52 μονάδες .

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,80% και εν συνεχεία "βούτηξε" στο -4,09%. Ανακάμπτοντας τερμάτισεμε  απώλειες 0,52%. (Την παράσταση έκλεψε βέβαια η Πειραιώς, με την αρχική καταβύθιση στο -13,8% και την εν συνεχεία "απογείωση" στο +13,4%. Στο κόκκινο οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου. Εθνική -1,6%, Alpha -0,9%, Attica -0,7%, Eurobank -0,6%,Ελλάδος -0,3%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η Βιοχάλκο με άλμα +8%. Ακολούθησαν Aegean +4,5% (από -8,2%), Ελλάκτβρ +3,5%, Τιτάν +1,4%, Coca-Cola +0,8%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες Jumbo -2,4%, ΕΛΠΕ -1,5%, Φουρλής -1,4%, Motor Oil -1,3%, ΔΕΗ -1,1%, ΕΧΑΕ -1%.

 Στα mid caps εντυπωσίασε η Cenergy (θυγατρική της Βιοχάλκο) με +9,7%.Αβαξ +5,5%, Ικτίνος +4,6%, Κρι-Κρι +1,4%.Στον αντίποδα Autohellas -3,6%, Intracom -2,7%, Profile -1,2%, Πλαίσιο και Elton  -1%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα