Αγορές

ΧΑ: Ανοδος σε ρηχή αγορά - Ερωτηματικό η Εθνική


Συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ  δημιουργεί η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, που ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο τους δείκτες και με αξιόλογα κέρδη στα blue chips.
 Σε περαιτέρω ανάκαμψη συνηγορεί και η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές,  μετά το πρόσκαιρο σοκ των εκλογών στη Βαυαρία. Πηγή αβεβαιότητας παραμένει η συνεχιζόμενη κόντρα Ιταλίας-ΕΕ, η οποία έχει εμφανή αντίκτυπο  κυρίως στην αγορά ομολόγων, επηρεάζοντας εμμέσως και τις αποδόσεις των ελληνικών.

Για το ΧΑ σημαντικά θέματα είναι επίσης οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις σε συνάρτηση με το σκοπιανό και το σχέδιο νέου προϋπολογισμού που υποβάλλεται σήμερα στις Βρυξέλλες, χωρίς να περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων.
Η πορεία της αγοράς εξαρτάται πάντως περισσότερο από τη στάση των ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων, που συνεχίζουν να δίνουν  τον τόνο στις συναλλαγές, με κινήσεις περιορισμού του ανειλημμένου κινδύνου.
 Ο ρυθμός ρευστοποιήσεων έχει επιβραδυνθεί, παράλληλα όμως έχει εξασθενήσει και το αγοραστικό ενδιαφέρον. Αποτέλεσμα ο χαμηλός ημερήσιος τζίρος – που ήταν σήμερα μόλις 30 εκατ. ευρώ, συν 9,7 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι  για να υπάρξει αξιόπιστη ανοδική κίνηση στη συνέχεια, απαιτείται αύξηση του όγκου συναλλαγών και του τζίρου.

Μετοχές και δείκτες

Πάντως οι τεχνικές ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Ο ΓΔ επανήλθε σήμερα στην κρίσιμη ζώνη των 630-637 μονάδων, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ανόδου, ή να αποδειχθεί ισχυρή αντίσταση.

Ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 640, 81 μονάδες (+1,99%). Τερμάτισε στις 634,47 με κέρδη 0,98%, χάνοντας σημαντικό έδαφος κατά το το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, όταν κυριάρχησαν οι πωλητές.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,69%, στις 1.661,23 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +3,41% και τερμάτισε + 1,04% στις 490,57 μονάδες. Ερωτηματικό αποτελεί η μεγάλη πτώση της Εθνικής (-2,6%) κόντρα στη γενική τάση κι ενώ ανέβαιναν όλες οι άλλες μετοχές του κλάδου.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν η Eurobank και  η Aegean (+4,5%). Ακολούθησαν ΔΕΗ +4,2%,  ΑΔΜΗΕ +2,9%, Βιοχάλκο  και Jumbo +2,7%, OTE και Φουρλής +2,4%.
 Μόνο 4 μετοχές έκλεισαν στο κόκκινο: Εθνική -2,6%, Σαράντης -2,3%, Coca-Cola -1,4%, ΤΕΝΕΡΓΑ -1%.

 

Διαβάστε επίσης