Διεθνή

WSJ: Ο Τραμπ έχει απελάσει λιγότερους μετανάστες από τον Ομπάμα


Τα ντιμπέιτ των Δημοκρατικών δεν περιλαμβάνει μόνο συγκρούσεις μεταξύ των 20 υποψηφίων για το «χρίσμα» των προεδρικών. Βάζει στο στόχαστρο τις πολιτικές και τα πεπραγμένα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όπως στη μεταναστευτική πολιτική, που ακολουθήθηκε.

Αν και ο Ομπάμα δεν χρησιμοποίησε ποτέ επιθετική, εχθρική ρητορική κατά των μεταναστών, ούτε επιχείρησε να βάλει ειδικά στο στόχαστρο Μεξικανούς ή μουσουλμάνους όπως ο διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οκταετή θητεία του επέτρεψε την απέλαση σχεδόν τριών εκατομμυρίων αλλοδαπών.

Στο έτος κορύφωσης, το 2012, κατεγράφησαν 409.849 απελάσεις σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Wall Street Journal. To 2018 επί Τραμπ απελάθηκαν 256.085 μετανάστες.

Η διαφορά αυτή έχει εν πολλοίς να κάνει, όπως εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα, με το γεγονός ότι κατά την πρώτη θητεία του ο Μπαράκ Ομπάμα επέτρεψε τη διατήρηση ενός προγράμματος της κυβέρνησης Μπους γνωστού ως Secure Communities.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιούσε τη συλλογή δαχτυλικών αποτυπωμάτων σε τοπικές φυλακές ανά τη χώρα και την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις περιφερειακές αρχές. Ο Ομπάμα προχώρησε στην κατάργηση του προγράμματος το 2014.