Επιχειρήσεις

Win-win το παιχνίδι στην Ελλάκτωρ- Τα ρίσκα των εφοπλιστών και η στρατηγική Εξάρχου


 Χαρακτηρίστηκε ως “deal της δεκαετίας” και μάλλον δικαιούται αυτόν τον τίτλο. Οχι μόνο λόγω οικονομικών μεγεθών και τιμημάτων, αλλά και για το ρόλο που θα διαδραματίσει στις επιχειρηματικές εξελίξεις. Η «τριπλή συμφωνία» για την Ελλάκτωρ αλλάζει το επιχειρηματικό τοπίο στις κατασκευές και στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαμορφώνει νέες συμμαχίες και αποτελεί αφετηρία διεργασιών και νέων επενδυτικών σχεδιασμών.

Πολύ “μελάνι έχει χυθεί” για το περιεχόμενο αυτού του deal, που είναι η ευτυχής κατάληξη μιάς σκληρής επιχειρηματικής αντιπαράθεσης με πολλούς εμπλεκόμενους, όπου τελικά επικράτησαν η σύνεση και ο ρεαλισμός, προς όφελος όλων των πλευρών – και μαζί της αγοράς και των μικρομετόχων.
 Θα χυθεί ακόμη περισσότερο, όσο θα  “ξεδιπλώνονται” και θ' αρχίζουν να υλοποιούνται οι σχεδιασμοί των πρωταγωνιστών της τριπλής συμφωνίας.

Επιτεύχθηκε το... ακατόρθωτο

Προς το παρόν φαίνεται ότι στην Ελλάκτωρ επιτεύχθηκε το... ακατόρθωτο, αυτό που αποκαλείται «συμφωνία win- win», όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι, όλοι αποκομίζουν  όφελος και μένουν ευχαριστημένοι:

  • - Οι εφοπλιστές Δημ. Μπάκος - Γιάννης Καϋμενάκης και ο συνεργάτης τους Αλεξ. Εξάρχου βγαίνουν από μιά σφοδρή αντιπαράθεση μεγαλομετόχων ηθικά δικαιωμένοι και αποκομίζοντας κέρδος 40% σε ενάμισυ χρόνο.
  • Η ολλανδική Reggeborgh «απαλλάχτηκε» από “οχληρούς και επίμονους” εταίρους-ανταγωνιστές, που αμφισβητούσαν την κυριαρχία της και διεκδικούσαν τον έλεγχο της εταιρείας. Μπορεί λοιπόν να προχωρήσει απερίσπαστη στην υλοποίηση των σχεδιασμών της, έχοντας (μάλλον προσωρινά) ως εταίρο έναν επιχειρηματικό κολοσσό που δεν έχει σκοπό να εμπλακεί στο βασικό επιχειρηματικό αντικείμενο της Ελλάκτωρ
  •   Ο όμιλος Βαρδινογιάννη αξιοποίησε την ευκαιρία για να αποκτήσει το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό του ομίλου Ελλάκτωρ, επιδιώκοντας να μετατρέψει της Motor Oil σε «πράσινη» βιομηχανία.
  • Η Ελλάκτωρ παίρνει περίπου 750 εκατ. ευρώ για το “κομμάτι” των ΑΠΕ που παραχωρεί στην Motor Oil, θα μπορέσει να μειώσει δραστικά τον δανεισμό της και προσδεδεμένη στο άρμα της Reggeborgh θα προσπαθήσει να ανακτήσει το απολεσθέν έδαφος στον κατασκευαστικό τομέα.

Η "πράσινη" Motor Oil και ο μιντιακός όμιλος

Πάντως το σημαντικότερο κομμάτι της συμφωνίας δεν αφορά  τις κατασκευές, αλλά τον τομέα ενέργειας.

Η Motor Oil εξελίσσεται σε ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο, καθώς κατέχει 35% στην ηλεκτροπαραγωγική μονάδα  φυσικού αερίου της Korinthos Power (συμμέτοχος με Μυτιληναίο), το 50% της μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή (συμμέτοχος με ΓΕΚΤΕΡΝΑ) και θα έχει το 75% της Άνεμος (συμμέτοχος με Ελλάκτωρ). Το ερώτημα βέβαια είναι αν θα διατηρηθούν όλες αυτές οι συμμαχίες στο μέλλον, δεδομένου ότι θα υπάρχουν ανταγωνιστικές δραστηριότητες.

Για τους εφοπλιστές μεγαλομετόχους της Ελλάκτωρ, το deal είναι είναι η επιβράβευση της υπομονής και της επιμονής που επέδειξαν, παλεύοντας κόντρα σε έναν διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, ο οποίος κατέφυγε σε πρακτικές αμφισβητούμενης νομιμότητας για να αποκτήσει τον έλεγχο και να τους αποκλείσει από τη διοίκηση της εταιρείας.

Πήραν ρίσκα όταν συνέχισαν να αγοράζουν μετοχές Ελλάκτωρ “κυνηγώντας” να φθάσουν το ποσοστό της Reggeborgh, μπήκαν σε νομικές διαμάχες, “έπαιξαν ρέστα” ζητώντας να αγοράσουν το ποσοστό των Ολλανδών.

Η στρατηγική που φαινόταν ότι οδηγεί σε αδιέξοδο, τελικά απέδωσε. Ιθύνων νους σ' αυτόν τον αγώνα επιχειρηματικκού-επενδυτικού “σκακιού” ήταν ο Αλέξανδρος Εξάρχου.

Τώρα, με “φρέσκο χρήμα” 180 εκατ. ευρώ και πολλαπλάσια “δύναμη πυρός” από διαθέσιμα στο εξωτερικό, η “ομάδα των τριών” (Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου) ετοιμάζεται για νέες επενδυτικές κινήσεις σε πολλούς κλάδους. Ηδη έχουν γίνει γνωστά τα σχέδια για δημιουργία μιντιακού συγκροτήματος με εξαγορές τηλεοπτικού καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας (Open TV) και δύο περιφερειακών (Kontra και Action 24). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις με τον Ιβάν Σαββίδη φαίνεται ότι δεν καρποφορούν, ενώ  για τα δύο “μικρά” κανάλια βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Τα media παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι ο βασικός τομέας όπου σκοπεύουν να κινηθούν επενδυτικά οι αποχωρήσαντες μεγαλομέτοχοι της Ελλάκτωρ. Στους σχεδιασμούς τους περιλαμβάνονται επενδύσεις σε αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά, στη βιομηχανία τροφίμων, στη διαχείριση λιμανιών, σε logistics κλπ. Η ευτυχής έκβαση της επενδυτικής περιπέτειας στην Ελλάκτωρ τους έλυσε τα χέρια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα