Αγορές

Wall Street: Υποχώρησαν οι εμπορικές ανησυχίες και πρασίνισαν τα ταμπλό


Ανέκαμψαν οι δείκτες της Wall Street οποίοι και έκλεισαν με κέρδη κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς υποχώρησαν ελαφρώς οι εμπορικές ανησυχίες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να δώσει παράταση τριών μηνών στη συνεργασία των αμερικανικών επιχειρήσεων με τη Huawei, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις συνέπειες για την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από τον αποκλεισμό της από την αμερικανική αγορά.

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να «παγώσει» για 90 ημέρες την επιβολή περιοριστικών μέτρων προς την κινεζική εταιρεία, η Alphabet (+0,85%) -μητρική της Google- ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι θα συνεχίσει να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες της στην Huawei για το συγκεκριμένο διάστημα.

Στο μεταξύ, σχεδόν 200 αμερικανικές εταιρείες υποδημάτων, μεταξύ των οποίων οι Nike και Under Armour, έγραψαν επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ζητώντας του να απομακρύνει τους προτεινόμενους δασμούς στα εισαγόμενα παπούτσια από την Κίνα. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι θα ήταν "καταστροφικό" για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και την αμερικανική οικονομία.

Στο δια ταύτα οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών ανέκαμψαν, με τις Micron Technology, Qualcomm και Xilinx να σημειώνουν άνοδο 2,9%, 1,47% και 4,6% αντίστοιχα. Παράλληλα, οι Nvidia και Lam Research ενισχύθηκαν κατά 2,2% και 1,9% αντίστοιχα.Σημαντικά κέρδη σημείωσαν και οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών, με την Apple στο +1,92%, τη Microsoft στο +0,54%, τη Netflix στο +1,77% και το Facebook στο +1,15%.

Από το "μέτωπο" των συγχωνεύσεων και εξαγορών ο φαρμακευτικός κολοσσός Merck & Co. Inc. ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Peloton Therapeutics Inc. έναντι 1,05 δισ. δολ. σε μετρητά.

Στα μάκρο της ημέρας, στη στεγαστική αγορά πτώση σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Απρίλιο μετά από βουτιά 4,9% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τη National Association of Realtors, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,4%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,19 εκατ. τον περασμένο μήνα.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στα 5,35 εκατ.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,77% ή 197 μονάδες στις 25.877, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,85% στις 2.864 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,08% στις 7.785 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+2,2%) και Apple (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (-0,9%) και Coca Cola (-0,6%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 0,2% στα 62,99 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,3% στα 1.273 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1162 δολ. από 1,1167 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 2,43%.