Αγορές

Wall Street: Χωρίς φρένο οι απώλειες - Έχασε τις 20.000 μονάδες ο Dow Jones


Μία ακόμη απογοητευτική συνεδρίαση στη Wall Street με ισχυρές πιέσεις να ασκούνται και στους τρεις δείκτες που κατακρημνίστηκαν ενώ κυρίαρχη ήταν η έντονη μεταβλητότητα. Οι επενδυτές δεν φαίνονται να πείθονται από τα οικονομικά μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι απώλειες από -11% μετριάστηκαν στο πέρας της συνεδρίασης μετά τις δηλώσεις του αξιωματούχου του Λευκού Οίκου Larry Kudlow ότι θα μπορούσε το αμερικανικό δημόσιο υπό αυστηρές παραδοχές να αγοράζει μετοχές

Πάντως η Goldman Sachs προειδοποίησε σήμερα ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά μόλις 1,25% αυτό το έτος καθώς τα δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού επιβαρύνουν παγκοσμίως την οικονομική δραστηριότητα. Αναλυτές της Deutsche Bank προβλέπουν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα βουλιάξει 13% το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ένα τρίμηνο στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Τελικά, ο Dow Jones υποχώρησε κάτω από τις 19.000 μονάδες για πρώτη φορά από το 2017. Ειδικότερα στο χαμηλό ημέρας ο βιομηχανικός δείκτης είχε βρεθεί να χάνει 2.320 μονάδες. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν στην εκπνοή της συνεδρίασης με τον Dow Jones τελικά να υποχωρεί 1.338 μονάδες.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου εκτοξεύτηκε στο 1,18% την Τετάρτη, αφότου είχε υποχωρήσει έως το 0,77% στην προηγούμενη συνεδρίαση, μετά τα δημοσιεύματα για το ισχυρό πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης.

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 6,28% ή 1.338 μονάδες στις 19.904, ο S&P σημείωσε πτώση 5,17% στις 2.398 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 4,7% στις 6.989 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Chevron (-20,9%) και Boeing (-17,2%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (+3,9%) και Cisco Systems (+3,3%).

Η αγορά βρήκε μερική στήριξη στα νέα ότι η Γερουσία ετοιμάζεται να περάσει ένα νομοσχέδιο με μέτρα ανακούφισης από τον κορονοϊό. Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προβλέπει μεταξύ άλλων χρηματοδότηση για το τεστ του ιού.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εργάζονται με Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου πάνω σε ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας το οποίο προβλέπει την αποστολή δύο επιταγών 1.000 δολαρίων σε πολλούς Αμερικανούς, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι στο Washington Post.  Επιπλέον, η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να διαθέσει ως και $300 δισ. για τη βοήθεια μικρών επιχειρήσεων και την αποφυγή απολύσεων.

Όπως μεταδίδει η Washington Post, ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και οι συζητήσεις με το Κογκρέσο συνεχίζονται. 

Μετά το κλείσιμο των συνόρων με την Ευρώπη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει προσωρινά και τα σύνορα με τον Καναδά. Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι το εμπόριο δεν θα επηρεαστεί από το κλείσιμο των συνόρων, ενώ επισήμανε ότι με την απόφαση συμφώνησε και ο πρωθυπουργός του Καναδά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 1% έναντι του ευρώ στο 1,0892 δολ. από 1,0997 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» σε χαμηλό 18 ετών και συγκεκριμένα κατά 24% στα 20,37 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 3,1% στα 1.477 δολ./oz.