Αγορές

Wall Street: Βουτιά μετά τις ανακοινώσεις του Πάουελ


Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ ότι είναι νωρίς να μιλάμε για «παύση» στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Λίγο πριν η Fed είχε ανεβάσει τα επιτόκια στο 3,75% με 4%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών ότι θα προχωρήσει στην τέταρτη διαδοχική αύξηση ύψους 75 μονάδων βάσης ενώ παράλληλα έστειλε σινιάλο ότι οι μελλοντικές αυξήσεις θα είναι μικρότερες.

Ωστόσο στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης της Fed, ο Πάουελ έβαλε πάγο στις προσδοκίες υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα γύρω από το επίπεδο στο οποίο πρέπει να φτάσουν τα επιτόκια για να πέσει ο πληθωρισμός, αλλά υπογράμμισε ότι «υπάρχει ακόμα δρόμος».

Το αποτέλεσμα ήταν να βυθιστούν και οι τρεις δείκτες στα ταμπλό της Wall. Ο Dow Jones υποχώρησε 1,55% ή 506 μονάδες στις 32.146, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,51% στις 3.759 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,36% στις 10.524 μονάδες. Νωρίτερα ο Dow Jones είχε φτάσει να κερδίζει έως και 300 μονάδες.

Στους μεγάλους χαμένους της σημερινής συνεδρίασης ήταν και πάλι ο τεχνολογικός κλάδος, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού επηρεάζει την αποτίμηση των μελλοντικών ταμειακών τους ροών.  Μεγάλες απώλειες για τις μεγάλες τεχνολογικές μετοχές Apple, Alphabet και Microsoft, οι οποίες υποχώρησαν περισσότερο από 3% η καθεμία. Οι Amazon, Netflix και Meta Platforms έπεσαν πάνω από 4% η καθεμία, ενώ οι Tesla και Salesforce έχασαν 5,6% και 5,9% αντίστοιχα. Απώλειες σημείωσε και ο κλάδος των ημιαγωγών Nvidia και Advanced Micro Devices.

Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση, κατά 239.000 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ενημέρωσε η Automatic Data Processing (ADP) στην Εθνική Έκθεσή της για την Απασχόληση την Τετάρτη. Οι ετήσιοι μισθοί αυξήθηκαν κατά 7,7% σε ετήσια βάση.

Ενώ προσλήφθηκαν 218.000 νέοι υπάλληλοι σε μεσαίες επιχειρήσεις, οι μεγάλες επιχειρήσεις έχασαν 4.000 άτομα. Η απασχόληση στις μικρές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 25.000.

Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά παρέμειναν για τρίτη μέρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,09% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,59%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 1,8% στα 90 δολ. και η τιμή χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα στα 1.650 δολ./oz.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις