Αγορές

Wall Street: Τρίτη μέρα απωλειών λόγω κορωνοϊού


Μετά το διήμερο sell off, στη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street υπήρξε προσπάθεια ανάκαμψης αλλά παρά τη δυναμική αρχή και το κλείσιμο της ψαλίδας τελικά στο κλείσιμο επικράτησαν πιέσεις καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι από τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.

Κρούσματα του ιού επιβεβαιώθηκαν χθες Τρίτη 25/2 σε τέσσερις νέες χώρες (Αυστρία, Ελβετία, Κροατία και Αλγερία) ενώ ο κορωνοϊός, ο οποίος έχει αφήσει πίσω του ήδη 2.764  νεκρούς, έχει "χτυπήσει" τουλάχιστον 36 χώρες με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 81.000.

Υψηλόβαθμο στέλεχος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, διαβεβαίωσε ότι ο άμεσος κίνδυνος από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ παραμένει χαμηλός. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν τίθεται πλέον ζήτημα για το «αν» θα υπάρξει πανδημία του νέου κορωνοϊού, αλλά το πότε θα συμβεί αυτό και πόσοι άνθρωποι θα προσβληθούν.

Εξάλλου, ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν απηύθυνε έκκληση στους επενδυτές να αντισταθούν στην παρόρμηση να αγοράσουν μετοχές μετά το διήμερο sell-off. «Θα έλεγα να αντισταθείτε, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, να αγοράσετε τη βουτιά (buy the dip) απλά επειδή αυτό είχε αποτέλεσμα στο παρελθόν» προειδοποίησε ο πρώην σύμβουλος της Allianz σε συνέντευξή του στο CNBC.

Τελικά στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,44% ή 119 μονάδες στις 26.961, ο S&P σημείωσε πτώση 0,37% στις 3.116 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,17% στις 8.980 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Pfizer (+2,6%) και 3M (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-3,6%) και Chevron (-2,3%).

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Wendy’s ανακοίνωσε κέρδη αντίστοιχα των εκτιμήσεων στο δ΄ τρίμηνο.Η εταιρεία τόνισε πως τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 26,5 εκατ. δολάρια ή 11 σεντς ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 18,8 εκατ. δολάρια ή 8 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Η εταιρεία αναμένει οι πωλήσεις το 2020 να διαμορφωθούν στα 12-12,5 δισ. δολάρια και τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 60-62 σεντς.

Η AMC Networks εμφάνισε ζημιές στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, κυρίως εξαιτίας των χρεώσεων για απομειώσεις που σχετίζονται με τη διεθνή της μονάδα. Η εταιρεία δικτύων καλωδιακής τηλεόρασης ανακοίνωσε ζημιές 8,6 εκατ. δολαρίων στο δ΄ τρίμηνο ή 15 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τα κέρδη των 71,9 εκατ. δολαρίων ή 1,24 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.

Στην στεγαστική αγορά, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών σημείωσαν ισχυρή άνοδο τον Ιανουάριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 7,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 764.000. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις εκτινάχτηκαν κατά 18,6%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,30%, σημειώνοντας πτώση δύο μονάδων βάσης.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,0886 δολ. από 1,0882 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» για δεύτερη μέρα, τούτη τη φορά κατά 2,3% στα 48,73 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4% στα 1.643 δολ./oz.