Αγορές

Wall Street: Τρίτη εβδομάδα ανόδου για τους δείκτες


Με μικρά κέρδη έκλεισε την Παρασκευή η Wall Street, με τον S&P 500 να καταγράφει την τρίτη διαδοχική εβδομάδα κερδών σε μια γενικότερα καλή εβδομάδα για τους δείκτες.

Οι επενδυτές φάνηκαν αν εστιάζουν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου στις ΗΠΑ -ο οποίος σε μηνιαία βάση παρέμεινε αμετάβλητος ενώ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 3,2%, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Τα στοιχεία αυτά καλλιέργησαν τις προσδοκίες ότι τα χειρότερα σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, αλλά και τη σκληρή νομισματική πολιτική της Fed, έχουν περάσει.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones παρέμεινε αμετάβλητος στις 34.947 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε ελαφρώς στο +0,13% κλείνοντας στις 4.514 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 0,08% φτάνοντας στις 14.124 μονάδες.

Εβδομαδιαίως, οι S&P 500 και Nasdaq κέρδισαν πάνω από 2,2% και ο Dow Jones 1,9%. Αυτή ήταν η τρίτη εβδομάδα ανόδου και για τους τρεις δείκτες.

Στα επιχειρηματικά η μετοχή της Gap ξεχώρισε στο ταμπλό με την εντυπωσιακή άνοδο 30,58%, μετά τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο.Συγκεκριμένα ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο, έσοδα 3,77 δισ. δολάρια έναντι 3,6 δισ. δολάρια των προβλέψεων. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ήταν 59 σεντ έναντι πρόβλεψης για 19 σεντ. Ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις την περίοδο των εορτών θα είναι σταθερές έως ελαφρώς αρνητικές.

Ο Sam Altman έπαψε πλέον να είναι διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, με την μητρική ChatGPT να αναφέρει πως ο Altman δεν υπήρξε «σταθερά αμερόληπτος όσο αφορά την επικοινωνία του με το διοικητικό συμβούλιο». Σύμφωνα με ανάρτηση της εταιρείας, το ΔΣ δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην ικανότητα τους να συνεχίσει να ηγείται της OpenAI.

Στα μάκρο της ημέρας, μικρή άνοδο κατά 1,9% σημείωσαν οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Με την αγορά μεταπώλησης κατοικιών να βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειμμα, οι κατασκευαστές διέκριναν ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερες νέες κατοικίες. Οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών αυξήθηκαν στις 1,37 εκατομμύρια σε ετήσια βάση, από 1,35 εκατομμύρια τον Οκτώβριο.

Μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,42% ενώ το 2ετές ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,89%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε «άλμα» 4,1% στα 75,89 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.983 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0899.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις